След 1845 дни „Реал“ дочака отново да е шампион на Испания. „Белия балет“ спечели последния мач за сезона – гост на „Малага“ с 2:0, за да се възкачи на трона за 33-ти път в своята история. Титлата е още по-сладка, защото тимът на Зинедин Зидан я грабна под носа на големия съперник „Барселона“.

На „Камп Ноу“ феновете също таиха надежди за отличието, но се задоволиха само с успеха над „Ейбар“ с 4:2. Така с 3 точки предина, кралският клуб отнесе отличието в столицата, където празненствата продължиха цяла нощ.

Електронното издание на вестник „Марка“ подчерта 5-те ключови мига от сезона за „Реал“.

Номер 1: Първият мач за сезона при визитата на „Реал Сосиедад“, когато Марко Асенио, Лукас Васкес, Хамес Родригес и Иско убедиха своя наставник Зидан, че отборът разполага със дълга резервна скамейка.

Номер 2: Победата с 3:0 като гост на градския съперник „Атлетико“. Във въпросната среща Кристиано Роналдо реализира хеттрик в точния момент. В дните преди дербито започна да се тиражира тезата, че португалецът вече не е в позната форма и не може да решава големи мачове.

Номер 3: Испанските колеги посочват Серхио Рамос. Защитникът се прояви като голмайстор в моментите, когато отборът видимо агонизираше в офанзивен план. Важни попадения на капитана на „Реал“ донесоха победите над „Депортиво“, „Барселона“, „Малага“ и „Бетис“.

Номер 4: Двубоят с „Ейбар“, в който Зинедин Зидан взе решение да заложи на голяма част от резервите. Френският специалист осъзна, че отборът му не е достатъчно силен, за да се бори едновременно на два фронта – Шампионската лига и вътрешния шампионат. Иско и Асенио бяха най-печеливши от решението на Зизу, а Начо и Лукас Васкес заиграха далеч по-редовно. От 26-ия кръг до края „вторият“ отбор на „Реал“ се превърна в основен за първенство.

Номер 5: Изненадващо, но петата причина за титлата на „белия балет“ е загубата от „Барселона“ с 2:3 на „Сантяго Бернабеу“. Именно след този двубой тимът си е върнал концентрацията, а поражението е действало отрезвително за играчите. За финал – „Реал“ вкара цели 41 гола, само 9 мача запази мрежата си суха, но и записа едва 3 поражения. Странна статистика със златен отенък.