Атлетико Мадрид и Реал Мадрид завършиха 0:0 в голямото дерби от 12-ия кръг на Ла Лига, играно за първи път на стадион "Уанда Метрополитано".

През всички 90 минути шампионите владееха инициативата, като и двата отбора създадоха опасни положения, които не успяха да реализират. В края на първото полувреме гостите имаха основателни претенции за дузпа, след като носът на Серхио Рамос беше разбит с ритник, но съдията Давид Фернандес остана безмълвен.

Равенството е самоубийствено и за двата отбора, защото вече изостават на 10 точки от лидера Барселона и на 3 т. от Валенсия, който е и с мач по-малко.


Атаката на домакините поведоха Антоан Гризман и Анхел Корея в схема 4-4-2. Даниел Карвахал пък се завърна за шампионите след сърдечни проблеми, а в предни позиции играха Кристиано Роналдо и Карим Бензема. Зад тях действа Иско.

Още в 4-ата минута Атлетико пропусна златен шанс да поведе, когато Анхел Корея беше изведен очи в очи с резервния вратар на "белите" Кико Касийя, но техничният му удар премина покрай лявата греда. С следващите минути "дюшекчиите" продължиха да имат надмощие и след четвърт час игра Саул Нигес намери Коке на чиста позиция, той опита атрактивно отиграване с пета, но ударът му беше блокиран.

Малко след това дойде първият много спорен момент в мадридското дерби. При спряна игра Корея ритна топката в главата на падналия Карим Бензема, но не получи и жълт картон за действията си. В 23-ата минута именно нападателят сам си създаде голова възможност. Той проби до аутлинията, откъдето топката беше изчистена в корнер. След неговото изпълнение Корея засече, но шутът му не беше добър.

След половин час игра Реал създаде първото си опасно положение в сблъсъка. Тони Кроос направи двойно подаване с Кристиано Роналдо, германският национал се озова сам срещу Ян Облак, но изстрелът му мина на сантиметри от целта. В 35-ата минута португалската звезда отправи удар от около 30 м, но Облак изби. До края на полувремето имаше още един много напечен момент, който съдията Давид Фернандес подмина с лека ръка.

Марсело центрира към далечната греда, Каземиро свали към Серхио Рамос, който засече с глава от чиста позиция, но в аут. При изстрела обаче капитанът на Реал отнесе ритник в лицето от Люка Ернандес, от носа му шурна кръв, гостите поискаха дузпа, но такава не беше отсъдена. Този момент наложи смяна и на почивката испанският национал беше напусна за сметка на Начо Фернандес.

Десетина минути след подновяването на играта бомбен удар на Саул премина до сглобката на вратата. След това интересните моменти липсваха и преобладаваше борбата, а Реал владееше топката значително повече. В 78-ата минута Атлетико можеше да стигне до попадение. Току-що появилият се на терена Кевин Гамейро преодоля Касийя и вече виждаше как топката преминава голлинията, но Рафаел Варан изби в последния момент.

До края така и не падна гол и дербито завърши 0:0, въпреки че пред Роналдо се откри чудесна възможност, но шутът му беше блокиран.

Атлетико Мадрид – Реал Мадрид 0:0

Голмайстори: няма

Атлетико: Облак; Хуанфран, Годин, Савич, Люка Ернандес; Томас (54-Караско), Габи, Саул, Коке; Корея (77-Гамейро), Гризман (77-Торес)
Треньор: Диего Симеоне

Реал: Касийя; Карвахал, Рамос (46-Начо), Варан, Марсело; Модрич, Каземиро, Кроос; Иско; Бензема (76-Асенсио), Кристиано
Треньор: Зинедин Зидан

Мадрид, ст.: "Уанда Метрополитано", 66 496 зрители
Съдия: Давид Фернандес
Жълти картони: Савич, Саул, Коке, Хуанфран, Лукас, Годин (Атлетико); Карвахал, Начо (Реал)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KMUG0BBl8oM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>