Реал Мадрид победи Борусия Дортмунд с 3:2 в зрелищен двубой от група "H" на Шампионската лига, състоял се на стадион "Сантяго Бернабеу".

Европейският първенец тотално надигра Борусия през първата част и заслужено дръпна в резултата с голове на Борха Майорал и Кристиано Роналдо след само 12 минути игра. 

Малко преди почивката обаче Пиер-Емерик Обамеянг намали, а в началото на второто полувреме отново габонецът сензационно изравни. Реал наложи свиреп натиск, който даде резултат в 81-ата минута при гола на Лукас Васкес.

Воденият от Зинедин Зидан отбор завърши на второ място в групата с актив от 13 точки, докато Борусия Дортмунд е трети с едва два пункта и през пролетта ще играе в Лига Европа заради по-добрите си показатели в директните мачове с четвъртия АПОЕЛ, който също остава с две точки.


Домакините започнаха с настроение и още в самото начало Роман Бюрки имаше трудности с далечен снаряд на Кристиано Роналдо, но все пак успя да се справи.

В осмата минута Реал откри резултата с попадение на Борха Майорал, който вкара отблизо след груба грешка в отбраната на гостуващия отбор. Кристиано Роналдо напредна, пусна за Иско и той много деликатно чукна за Майорал, който стори най-лесното в случая.

Само четири минути след това клетите германци глътнаха още едно попадение. Кристиано Роналдо получи от Ковачич и стреля около границата на наказателното поле, за да прати кълбото в горния десен ъгъл.

Едва в средата на първото полувреме Борусия демонстрира, че може да играе футбол. Рафаел Герейро получи отляво, но се отпита да намери Обамеянг, без никакъв успех. След това Шинджи Кагава отправи удар, но той беше блокиран.

Шут на Роналдо беше спасен от вратаря, а малко по-късно Пиер-Емерик Обамеянг направи голям пропуск. Габонецът беше изведен на стрелкова позиция, но изобщо не успя да уцели вратата. 

Борха Майорал пропуска пред вратата на гостите и в 43-ата минута Борусия изненадващо се върна в мача. Марсел Шмелцер отне в половината на европейския шампион и центрира в наказателното поле, където Пиер-Емерик Обамеянг вкара с глава.

Второто полувреме започна ударно и доста неочаквано - с нов гол на Дортмунд! Обамеянг беше намерен с фантастично подаване от Кагава и първоначално отправи комичен удар в краката на Навас, но след това прехвърли вратаря с ювелирно изпълнение!

Реал можеше да си върне аванса в резултата малко по-късно, когато Иско пусна майсторски за Кристиано Роналдо, но последният направи нетипичен за класата си пропуск.

Реал наложи натиск в следващите минути, но  Себайос стреля в аут Асенсио, а след това Васкес би в обсега на вратаря. Последваха три добри възможности за Кристиано Роналдо, който имаше претенции за неотсъдена дузпа и за неправилно отменен гол, но на португалеца беше маркирана спорна засада.

Десетина минути преди края на редовното време обаче Лукас Васкес вкара така заслужения трети гол за "белия балет". Той се възползва от подаването на Тео Ернандсе и вкара с външен фалц от въздуха в долния десен ъгъл.

В 88-ата минута защитата на испанците се пропука, но Шинджи Кагава не успя да намери целта след хубавия си финт. На отсрещната врата Йоренте би покрай дясната греда и поиска корнер, но не получи такъв.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KIYWREyegEI" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Реал Мадрид - Борусия Дортмунд 3:2

1:0 Борха Майорал - 8'
2:0 Кристиано Роналдо - 12'
2:1 Пиер-Емерик Обамеянг - 43'
2:2 Пиер-Емерик Обамеянг - 49'
3:2 Лукас Васкес - 81'

 

Реал Мадрид: Навас, Рамос, Варан (Асенсио - 38'), Начо, Ернандес, Каземиро, Ковачич (Себайос - 58'), Иско (Йоренте - 69'), Васкес, Майорал, Кристиано

Борусия Дортмунд: Бюрки, Суботич, Сократис, Бартра (Топрак - 80'), Шмелцер, Шахин (Вайгъл - 65'), Дахуд, Герейро, Кагава (Ярмоленко - 91'), Пулишич, Обамеянг