Във футбола, както знаем, магията на числата и най-различните суеверия се радват на почетно място. Всеки отбор в света, независимо от равнището, на което се подвизава, си има "прокълнат" стадион или "черна котка".

Рома лети към директно класиране в групите на Шампионската лига и дори се надява на чудо, за да получи шанса да измести Ювентус от върха. Сега обаче Вълците се изправят срещу своя най-голям кошмар: Каляри и неговия "Сант'Eлия".

Като се изключи служебната победа с 3:0 от миналия сезон, столичани не са печелили гостуването на о. Сардиния от 19 години и неведнъж са претърпявали позорни провали във въпросните двубои.

Споменът за последната победа заглъхва

За последен път Рома спечели гостуването на Каляри на 29 октомври 1995 г. Тогава начело на Вълците беше Карло Мацоне, чийто тим се възползва от кризата на сардинците, водени от Джовани Трапатони. През онзи сезон Каляри започна първенството с амбиции за класиране в евротурнирите, но илюзиите бързо се разсипаха на прах.

Именно бившият играч на Каляри Даниел Фонсека реши мача с един фаул и с един брилянтен прехвърлящ удар с вълшебния си ляв крак. Оттам нататък за Рома гостуването в Каляри означава само едно – пълен мрак. Сардинците взеха скалпа на Карлос Бианки, който бе уволнен имено след мача на "Сант'Елия", загубен с 0:2. Зденек Земан също падна жертва на проклятието, когато Вълците паднаха с обичайния за чеха резултат 3:4 през януари 1999.

Специално за любителите на старите мачове ще цитираме един разгромен резултат: 4:0 на 9 януари 1966 (с два гола на Рицо и попадения на Кареларо и Джиджи Рива), но тогава времената бяха други

Провалите от последните години

Ако преместим стрелките на часовника и прескочим директно до последните мачове, ще видим, че последните две гостувания на о. Сардиния бяха истинско бедствие за римляните. Девет допуснати гола в две срещи: тимът на Раниери бе съкрушен с 1:5 през 2010/11, а година по-късно отборът на Луис Енрике загуби с 2:4. Преди тези два мача Рома на Раниери измъкна и едно равенство 2:2 на "Сант'Eлия", но тази точка нагарчаше много силно, защото столичани водеха с 2:0 до последната минута, само за да допуснат две попадения, дело на настоящия треньор на сардинците Лопес и Даниеле Конти.

Синът на легендата Бруно Конти е смъртен враг на Рома

Синът на легендата на Вълците Бруно Конти - Даниеле, на когото сякаш му беше писано на свой ред дълги години да бъде сърцето и душата на джалоросите, вместо това се срина в сянката на баща си, избяга от родния си дом и никога повече не се върна. И по футболния закон на "бившите", Рома се превърна в една от любимите му жертви. Общо 5 попадения в кариерата си е забил халфът срещу родния си клуб, някои от тях – великолепни. Да не говорим за зверското влизане на Бурдисо в краката му и кавгата със съвременния символ на Рома Франческо Тоти пред очите на ужасения татко Бруно. Даниеле сякаш е обречен да изпълнява главната роля в епизоди, които го изправят срещу собственото му минало.

С две думи, ако в неделя Рома успее да пребори "табуто" на "Сант'Eлия", Вълците ще имат пълното право да вярват във футболни чудеса.

Паоло Пегораро, "Евроспорт"