Не е ясно дали това е добре за калчото, или не. По-скоро не. Но няма съмнение, че днес италианският елит обитава две различни и доста отдалечени една от друга планети. На луната са Юве и Рома, останалите са долу – на земята.

Разстоянието между тях е толкова голямо, че те – Юве и Рома, бият дори когато не показват кой знае какво. Така беше в последния кръг. Бианконерите се представиха зле срещу Болоня, но скудетото вече е само на крачка (достатъчни са 5 т. в последните 4 мача). На джалоросите също им липсваше вдъхновение във Флоренцие, но те си гарантираха и математически второто място, което означава влизане в групите на Шампионската лига, без никакви рисковани авантюри, каквато е и участието в летните квалификации.

Статистиката на онези, които са на луната, е направо страховита. Най-вече тази на Юве. Помислете си само – 90 точки. В последните шест първенства нито един отбор не завърши с повече от 87. При това до края остават четири мача. Тоест тимът на Конте би спечелил последните шест първенства само за 34 кръга.

Да не говорим за това, което се случва на "Ювентус стейдиъм": 17 победи от 17 възможни. И тук е моментът да споменем, че заслугата, разбира се, е на играчите и на треньора, но също и на собствения стадион, с който разполага клубът. Това е урок за онези, които смятат, че собствеността на съоръжението влияе само върху бизнес показателите. Представянето на Юве доказва, че става дума и за спортна инвестиция, защото пламенната подкрепа на трибуните струва колкото някое неудържимо крило и носи голове като типичен център-нападател.

На луната е също и Рома. Вълците не се предават и така правят още по-значителен предстоящия триумф на Юве. Истински подвиг беше необходим, за да бъде спечелена битката с джалоросите, спечелили 82 т. от 34 мача; подвиг, какъвто извършват Конте и неговите футболисти. Все пак беше хубаво, че във Флоренция Рома отпразнува влизането си в Шампионската лига – нещо, което тимът заслужи напълно.

А долу, на земята, Интер продължава да се стреми към висините (нерадзурите са само на 2 т. от четвъртия Фиорентина), както и Милан (пета поредна победа и шесто място, с равни точки с Парма). Лацио не се отказва да гони евротурнирите, не се предават на дъното Катания и Сасуоло, а Болоня започва да трепери неудържимо. За разлика от ситуацията на върха, по ниските етажи битката явно ще продължи до последния кръг.

Стефано Агрести, "Кориере дело Спорт"