Последният англичанин, станал шампион на Италия по футбол, е един нападател на име Пърси Уолзингъм. Той се подвизавал в Дженоа по времето, когато избухнала Първата световна война. Грифоните били на първо място в турнира "Джироне Национале", предшественик на Серия А, и по-късно титлата им била присъдена служебно.

В модерната епоха нито един англичанин не е печелил скудетото, за разлика от  уелсеца Джон Чарлз и ирландеца Лиъм Брейди. Ашли Коул обаче може да промени тази тенденция.

Левият бек премина в Рома, която изживява забележителен възход. Откакто американски инвеститори купиха Вълците преди три години, те превърнаха клуба в глобална марка. Бяха сключени сделки с "Найк", "Дисни" и "Фолксваген". Очаква се скоро да започне строежът на 52-хиляден стадион. Под ръководството на президента си Джеймс Палота Рома се опитва да модернизира калчото, което е в сериозен упадък. В този смисъл Вълците и Ювентус са съюзници.

На терена обаче съперничеството им бележи нов връх след 80-те години, когато фланелките на двата тима носеха съответно Пауло Роберто Фалкао и Мишел Платини. Рома и Юве са елитът на италианския футбол. В настоящия момент обаче столичният тим има по-голям потенциал да върви нагоре. Донякъде това се дължи на факта, че Ювентус е на върха вече три години – нещо, което не беше се случвало на Старата госпожа от 1933 година насам.

Как е възможно бианконерите да поддържат възходящата тенденция в развитието си? Неслучайно треньорът, под чието ръководство бяха постигнати тези успехи – Антонио Конте, в края на миналия сезон обяви, че е невъзможно да се подобри представянето на неговия отбор.

В първия сезон на Конте торинци завършиха първенството без загуба. Във втория те спечелиха повече точки, записаха повече победи и отбелязаха повече голове. А в третия влязоха в историята като станаха първият италиански отбор, завършил първенството с над 100 точки, като спечелиха всичките си домакински срещи. Рома остана на второ място (при това на сериозна дистанция), въпреки че играеше прекрасен футбол и също счупи някой и друг рекорд.

Вълците стартираха шампионата с десет поредни победи и го завършиха с 85 точки – рекордно постижение в клубната история. В пет от последните шест години този актив щеше да е достатъчен за скудетото.

"Ние сме като Кристиано Роналдо и "Златната топка" в годините, когато Меси беше на върха", коментира треньорът на джалоросите Руди Гарсия. "В крайна сметка обаче Кристиано я спечели отново".

Ще успее ли Рома да го направи този сезон? Познавачите на калчото смятат, че това ще стане. Те се придържат към това мнение от 15 юли, когато Конте изуми италианския футбол, подавайки оставка.

Сякаш не бе достатъчно, че Ювентус загуби "символа на своето възраждане" – добавете съмненията относно новия треньор Максимилиано Алегри, конфликта му с плеймейкъра Андреа Пирло в Милан и вероятността Артуро Видал да напусне. Всичко това кара мнозина да предчувстват смяна на върха.

Все пак трябва да изтъкнем, че Конте остави след себе си най-качествения състав в Италия и ярко изразен шампионски манталитет. Също така, Алегри е по-добър треньор, отколкото твърдят много наблюдатели. Ако не беше решил да остане в Милан преди година, сега той можеше да е треньор на Рома вместо Гарсия. Босовете на Вълците го бяха набелязали като най-желания кандидат за поста.

При все това, назначението на Алегри в Ювентус не вдъхна доверие на никого. Тифозите са разделени в мнението си за новия треньор. С две думи, бъдещето изглежда несигурно, а Ювентус – уязвим.

Междувременно Рома целенасочено върви към заличаване на изоставането от Старата госпожа. Майсторът на трансферите Валтер Сабатини успя да направи важни удари през лятото. Освен че подсили отбора и "удължи скамейката", той натри носовете на преките съперници.

В часовете след оставката на Конте Сабатини се възползва от хаоса и отмъкна най-желания играч в Италия – крилото на Верона Хуан Итурбе. Също така, той забеляза, че преговорите между градския противник Лацио и Каляри за защитника Двиде Астори буксуват и успя да изпревари Орлите за подписа му, вбесявайки тифозите на "братовчедите". Подобни ходове засилиха впечатлението, че Вълците са готови за нещо голямо.

В същото време жълто-червените запазиха звездите си. Клубът отказва да продаде централния защитник Мехди Бенатия, а плеймейкърът Миралем Пянич подписа нов договор преди световното първенство.

Настроението в Рома е изключително, очакванията – високи. Въпросът е как Вълците ще се справят с това напрежение.

Но след като бяха на косъм от скудетото със Спалети през 2008 година, както и през 2010 при Раниери, и след отличното представяне през миналия сезон, усещането е, че е време столичани да спечелят титлата.

Да не забравяме, че това ще е удивителен личен триумф за Франческо Тоти. Капитанът на Рома, който идния месец ще навърши 38 години, може да изживее отново емоциите от 2001 г., когато за стана шампион за пръв и единствен път в кариерата си. И представете си само, 100 години след Пърси Уолзингтън, един англичанин отново може да стане шампион на Италия.

Джеймс Хорнкасъл, "Гардиън"