Серия А започва утре, като пред всеки от големите фаворити има достатъчно въпросителни. Това е отлична предпоставка за изключително оспорван сезон, в който Ювентус ще трябва да преодолее отсъствието на архитекта на успехите от предишните години – Антонио Конте, Рома – да докаже, че е готова за нещо голямо, а Интер и Милан – че са преодолели кризата.

Основен фаворит

ЮВЕНТУС

Действащият шампион запази всичките си основни играчи. Въпреки множеството слухове, Артуро Видал така и не премина в Манчестър Юн (макар че прозорецът още не е затворен). При това новите попълнения би трябвало да вдъхнат още повече увереност на бианконерите: Евра ще затвори левия фланг на отбраната, Ромуло ще засили още повече средната линия, а Мората и Перейра ще донесат повече гъвкавост в атака.

Само четири клуба са успявали да спечелят скудетото четири пъти поред до момента – легендарният Юве от 30-те години, Гранде Торино и Интер след „Калчополи“. Има само едно нещо, което пречи да бъде връчена четвъртата поредна титла на Старата госпожа още сега – присъствието на Масимилиано Алегри на пейката, макар че новият треньор като че ли доста бързо откри общ език с играчите си.

Ако се съди по проверките, преминаването към схема с четирима бранители ще бъде труден процес, но Ювентус може да си позволи да експериментира. Но за да бъде внимателно разглобено творението на Антонио Конте, ще трябва не по-малко от една година.

Два отбора, несъгласни с това, че Ювентус е основният фаворит

РОМА

За първи път от времето на Фабио Капело джалоросите започват надпреварата сред фаворитите. Почти безупречният механизъм, създаден от Руди Гарсия, ще бъде усъвършенстван благодарение на присъствието на Ашли Коул и Хуан Итурбе. Но част от силите на Вълците ще отнеме Шампионската лига, пък и напускането на Мехди Бенатия ще си каже думата, защото заместниците му Костас Манолас и Давиде Астори не са на същото ниво.

Ако от Рим си тръгне и Матия Дестро, нападението на Рома ще стане твърде малогабаритно. Освен това ще изчезне ефекта на изненадата от миналия сезон, защото съперниците вече познават отлично играта на Жервиньо.

НАПОЛИ

Фактът, че южняците не се класираха за Шампионската лига, би трябвало да ги мотивира допълнително в битките на вътрешния фронт. Най-вероятно небесносините благополучно ще се отърват и от Лига Европа, за да се съсредоточат изцяло върху Серия А.

Би трябвало всякакво инакомислие вече да е изкоренено и тимът да се е приспособил изцяло към изискванията на Рафаел Бенитес, но далеч не всички пожелания на треньора бяха изпълнени до момента в трансферната кампания.

Да, Кулибали би трябвало да стегне центъра на отбраната, а Де Гузман – средата на терена, докато Мичу може да бъде използван както при граденото и при завършването на атаките. Южняците обаче така и не направиха голям удар, който да хвърли тифозите в екстаз, а Бенитес не получи любимеца си Масчерано.

Миланските грандове ще се представят по-силно от миналата година

ИНТЕР

Нерадзурите подсилиха отбраната и халфовата линия, а взетият под наем от Рома Додо може да се превърне в истинска сензация – в контролите бразилецът направо летеше по левия фланг.

Ковачич дава знак, че е готов да оправдае предоставените му аванси, време е Ернанес да се адаптира напълно в Милано, а Освалдо е добра алтернатива на двойката Икарди – Паласио.

Не е ясно дали всичко това ще е достатъчно, за да могат нерадзурите да атакуват титлата, но Интер изглежда напълно способен да се класира за Шампионската лига.

МИЛАН

Филипо Индзаги има тежката задача да възроди отминалото величие на големия клуб. Росонерите трудно ще паднат по-ниско от осмото място. Освен това този сезон Милан няма да губи сили в Европа.

Добре е това, че никой не очаква кой знае какво от червено-черните. Бившият треньор на юношите пък успя да сплоти съблекалнята, но ще му бъде значително лесно, ако Адриано Галиани все пак доведе силен нападател вместо напусналия Балотели.

Най-звездните нови лица

Неманя Видич

Валтер Мадзари искаше сърбина още в Наполи, но двамата ще работят заедно едва сега, в Интер. Бившият футболист на Манчестър Юн ще трябва да свикне с новата обстановка и схемата с трима бранители. Малцина обаче се съмняват в това, че ветеранът ще бъде ключов играч с екипа на нерадзурите.

Ашли Коул

Знаменитият бивш английски национал подсили Рома. Коул призна, че решаващият фактор за решението му да се премести в Рим е бил шансът да играе в Шампионската лига. Иначе левият бек ще трябва да опровергае твърдението, че англичаните не се приспособяват добре към италианските футболни реалии.

Алекс

Десет години италианските грандове имаха апетити към централния защитник. Навремето Карло Анчелоти и Леонардо оценяваха много високо играта на бразилеца. Сега, когато бързината му вече не е същата, основният коз на Алекс ще бъде умението да предвижда ходовете на съперника.

Мичу

Рафа Бенитес упорито и последователно увеличава испанската колония в Наполи. В Италия от взетия под наем футболист очакват да повтори подвизите на Кайехон от миналата година. Бенитес смята да използва Мичу на два поста – като атакуващ халф и като чист нападател.

Стефан де Врай

Босът на Лацио Клаудио Лотито най-сетне развърза кесията и плати 8,5 млн. евро на Фейенорд за бронзовия медалист от Мондиал 2014. Един от най-добрите бранители на холандския национален футболист ще стане символичен наследник на големия Яп Стам в центъра на отбраната на Орлите.

Алексей Логинов, „Спорт сегодня“