Сезон 2014/15 в Серия А започва днес. Съмнения и въпросителни не липсват, а споровете текат отдавна. „Евроспорт“ задава (и отговаря) на 12 въпроса преди първия кръг на шампионата.

Ще успее ли Алегри да накара тифозите на Юве да забравят Конте?

Не. Невъзможно е да бъде забравен един треньор, спечелил три поредни титли и извел Ювентус до невероятния рекорд от миналия сезон.

Освен това Алегри като че ли не притежава обаянието и характера, за да спечели сърцата на тифозите на Юве така, както го направи Конте.

Ювентус обаче си остава много силен отбор, със силен състав, който превъзхожда тези на конкурентите. Това означава, че бившият треньор на Милан може да изведе тима до някой успех.

Имат ли наистина Рома и Наполи сили за скудетото?

Да завършиш на второ място и да се класираш за квалификациите за Шампионската лига; да забавляваш и да впечатляваш запалянковците е едно, но да излезеш на терена, за да спечелиш титлата, е съвсем друга история.

Тази година Рома и Наполи са длъжни да атакуват скудетото. Но ще успеят ли да го направят?

Джалоросите трябва да избегнат риска от успокоението, защото с оглед на показаната игра, те заслужаваха скудетото още през миналия сезон.

Наполи обаче трябва да стегне защитата, което изглежда трудна задача. По-добре заложете на джалоросите.

Ще се завърне ли Лацио в Европа?

Абсолютно. Небесносините действаха отлично през лятото. Пиоли е сериозен и компетентен треньор. Попълненията бяха качествени. Отбраната бе подсилена, в средата на терена Орлите взеха Пароло, а в атака Клозе е гаранция за голове. Ако Кейта най-сетне изригне, Лацио може да се превърне в нещо повече от приятната изненада на сезона.

Кой ще спечели голмайсторската корона?

Последните трима голмайстори на Серия А неизменно напускаха Италия (Ибрахимович, Кавани и Иммобиле), затова в тази надпревара няма фаворит.

Марио Гомес е способен да заличи разочарованието от предния сезон, когато контузиите му попречиха да покаже на какво е способен (така стана и с Иммобиле, който преди да вкара 22 гола миналата година, бе отбелязал само 5 през 2012/13).

Освен него големи шансове има наследникът на Иммобиле в Торо Куалярела, както и нападателите на Земан в Каляри (например Марко Сау).

Кой ще е първият уволнен треньор?

Масимо Челино си тръгна, но затова пък в италианския елит се завърна палачът на треньорите Дзампарини. За 25 години босът на Палермо е уволнил 52 специалисти. Затова, макар доста негови колеги да са застрашени сериозно от тази участ, избираме наставника на сицилианците Бепе Якини.

Ще заблестят ли отново Роси и Ел Шаарави?

Италия отиде на световното в Бразилия без двама от най-ярките си нападатели, съсипани от неприятни контузии. Калчото обаче има нужда от Роси и Ел Шаарави. Последният на практика се превръща в основния коз на Милан след напускането на Балотели. А Роси, въпреки че продължава да има проблеми с коляното, ще бъде подкрепян от цяла Флоренция.

Ще успеят ли двамата да се завърнат под големите светлини на прожекторите? Да стискаме палци.

Какво ще стане с Верона след изригването през миналия сезон?

Верона бе една от най-големите изненади в последното първенство, но този път на жълто-сините ще им бъде изключително трудно. Тимът загуби Ромуло и Итурбе (вкарали общо 14 гола в предишния шампионат). Отборът се промени доста, като поне при част от новите попълнения няма никаква гаранция, че ще се представят на нужното ниво.

Много ще зависи от кондицията на Лука Тони. Таранът е на 37 години. Ще успее ли отново да вкара 20 гола? Изглежда почти невъзможно. Верона най-вероятно ще се бори за оцеляване.

Тони, Ди Натале, Тоти – какво да чакаме от ветераните?

Като се има предвид, че общото равнище на Серия А не се качи кой знае колко, най-вероятно трите поостарели звезди ще успеят за пореден път да се представят достойно.

От формата и здравословното състояние на Тони и Ди Натале зависи до голяма степен представянето на Верона и Удинезе, докато Тоти, въпреки ротациите, които Гарсия ще трябва да предприеме заради Шампионската лига, и на 38 години си остава най-голямата звезда в Рома.

Ще излязат ли миланските грандове от тунела?

Със смяната на собственика преди година Интер направи решителна крачка към бъдещето. Нерадзурите може би няма да са сред големите победители още този сезон, но клубът като че ли изгради основата, която да му позволи да върви нагоре.

Милан е един огромен ребус. Много ще зависи от новите попълнения в последните секунди (като Торес например). Проблемът обаче е принципен: Берлускони вече не е склонен да харчи огромни суми за клуба, така че на росонерите ще им бъде трудно (да не кажем и невъзможно) да си върнат поизгубената слава.

Струват ли си парите Итурбе и Мората?

Ювентус плати за Мората 20 млн. евро, Рома даде 22 млн. за Итурбе.

В Реал испанецът играеше твърде малко. Трансферът му е доста смел, но и рисков залог от страна на бианконерите.

Рома пое по-малък риск с Итурбе, който бе откритието на миналия сезон. Аржентинецът просто ще трябва да се приспособи към тоталния футбол на Гарсия, защото във Верона свикна с играта на контри.

Кои ще са големите звезди на сезона?

Видал и Куадрадо са сред малкото футболисти, за които големите в Европа завиждат на калчото (стига да не си тръгнат в понеделник). Иммобиле и Балотели вече избраха да търсят късмета си в чужбина.

Да се радваме, че Тевес, Игуаин, Гомес, Клозе, Пянич и Хамшик все още са в Серия А. Да не забравяме ветераните Тоти, тони и Ди Натале, както и Пирло, Де Роси, Роси и Черчи. Младите Погба, Итурбе, Икарди и Ел Шаарави вече загатнаха за огромния си потенциал. Дали няма да изригнат именно в предстоящия сезон?

Ще ни липсва ли Марио Балотели?

„Марио е футболист, който кара запалянковците да изпаднат в екстаз два пъти: когато за пръв път слага фланелката на любимия им тим и когато си тръгва.“

Едва ли някой може да даде по-точно определение за феномена Балотели.

Милан се лиши от нападател, способен да вкара 30 гола в 44 мача (и да добави 22 жълти картона и един червен). При все това, от чисто футболна гледна точка, отговорът на този въпрос остава неясен.

От гледна точка на медиите обаче няма никакво съмнение: Марио ще липсва на италианската преса като хляба и солта, които са в основата на нашия занаят. Британските таблоиди вече са отворили касите с шампанско...

 „Евроспорт“