Титлата вече започва да изглежда като мираж за Рома след поредната издънка на тима, който направи 1:1 с Емполи у дома. 

Равенството бе четвърто поред за Вълците, които утре могат да се окажат 9 точки зад Ювентус, ако Старата госпожа победи Удинезе. 

Римляните имаха повече положения, но ги пропуснаха, а гостите взеха ценна точка в борбата си за оцеляване, но все пак остават близо до опасната зона. Все пак те частично се реваншираха за спорното си поражение за Купата на Италия наскоро. 

Реферът изгони по един играч от двата тима, като направи доста глупости и изобщо не бе убедителен в представянето си. 

За домакините Сейду Кейта бе титуляр веднага след завръщането си от Купата на Африка. Адем Ляич и Хуан Мануел Итурбе, оформиха нападателното трио заедно с Тоти. 

В първите минути нямаше положения, въпреки че домакините владееха повече топката. Гостите обаче се бранеха добре и се опитваха да организират и конкри, което обаче не им се отдаваше. 

На Вълците пък липсваше креативност в атака и затова чистите ситуации липсваха. В 18-ата минута Итурбе напредна на скорост, бутна топката вляво и стреля, но покрай целта. 

В средата на първото полувреме Игурбе усука коляното си при една ситуация и макар и да изглеждаше, че се размина, бе заменен от Флоренци, който в 28-ата минута остана сам в наказателното поле, но се забави при удара, който бе блокиран. 

Малко преди това при една контра на Емполи Макароне се размина на сантиметри да бъде изведен в наказателното поле и в крайна сметка Де Санктис улови. 

В 37-ата минута бе ключовият момент. Сапонара бе изведен сам срещу вратаря, след като Майкон покри засадата. Футболистът на Емполи бе настигнат в наказателното поле от Манолас и бе притиснат, при което падна на земята. Реферът обаче даде дузпа и изгони играча на Рома. Макароне вкара наказателния удар за 0:1. 

В продължението на първата част обаче съставите бяха изравнени. Сапонара бе изведен в наказателното поле, а при овладяването останаха съмнения за игра с ръка. Повторенията сякаш показаха, че топката се удря в рамото му, но така или иначе той получи втори жълт картон и напусна. 

Второто полувреме започна с хубав удар на Наинголан, но малко над вратата. Няколко минути след това Майкон влезе в наказателното поле и падна след съприкосновение с Макароне, но реферът прецени, че играта е чиста. 

В 57-ата минута обаче бразилецът изравни. Той получи топката в дясната част на наказателното поле, след което с много прецизен удар с левия крак, я прати в далечния ъгъл за 1:1. 

Минута по-късно Ляич проби отдясно и стреля, но Сепе се намеси сигурно. В 62-ата минута Астори засече с глава центриране от корнер, но топката се удари в напречната греда. Натискът на Рома обаче се засилваше. 

Гостите обаче отговориха с атака на Пучиарели, който в последния момент бе спрян с тяло от Янга-Мбива, който обаче при ситуацията вдигна високо и лявата си ръка. Малко след това пък гостите претендираха, че при една ситуация Пянич е ритнал без топка Марио Руи, но наказание за домакините не последва, а и в резултат треньорът на Емполи бе изгонен. 

Очакванията за силен натиск от Рома обаче, не се оправдаха. Домакините започнаха да се лутат в половината на съперника без да могат да преодолеят съперниците. Наинголан отправи нелош удар малко преди края, но отново не бе точен и в крайна сметка пак се стигна до равенство. 

Рома – Емполи    1:1

0:1    Макароне    39 дузпа
1:1    Майкон    57

Рома: Де Санктис, Майкон (82 Верде), Манолас, Янга-Мбива, Холебас, Пянич, Кейта, Наинголан, Ляич, Итурбе (25 Флоренци), Тоти (40 Астори)
Емполи: Сепе, Хисай, Ругани, Барба, Марио Руи, Кроче, Валдифиори, Вечино, Сапонара, Пучиарели (74 Мченидзе), Макароне (59 Зелински)