Мапу Янга Мбива беше изненадващият герой за Рома в дербито на Рима с Лацио. Френският защитник вкара победен гол с глава минути преди края на срещата и донесе радост на феновете на символичните гости,.

Още по темата

 

И двата клуба не успяха да се противопоставят много на Юве в първенството, но въпреки това подобни дерби мачове са прекалено ценни за феновете. А пък и от историческа гледна точка дават много значение за бъдещето на клубовете.

Местната чест е изключително важна и за Рома, и за Лацио, но последното дерби на Рим имаше още една допълнителна мотивация. Гарантирани 50 млн. евро от класиране в групите на Шампионската лига. На 11 януари Рома беше на цели 19 точки пред вечния си съперник и въпреки поредицата от слаби резултати, успяха да запазят втората позиция.

Насладата за местните фенове ще бъде още по-пълна, ако големият противник се размине с Шампионската лига. „Орлите“ не трябва да губят от Наполи в неделя, за да постигнат целта си.

Изненадващият герой вчера бе Мапу Янга Мбива. Французинът заби победен гол в 85-та минута, засичайки с глава центриране на Миралем Пянич.

През годините е имало и по-изненадващи голмайстори в Дерби дела Капитале, като Гуерино Готарди (1998), Лукас Кастроман (2001), Валон Бехрами (2008) и Марко Касети (2009).

И докато 22-милионната лятна покупка Хуан Итурбе вкара първото си попадение от 232 дни, Янга Мбива не бе отбелязвал  от победата на Монпелие с 3:1 над Каен на 22 октомври 2011 г.

Може феновете на Рома да не са доволни от представянето на любимците си във втората част на сезона и отказаха да направят традиционната хореография на трибуните заради протест срещу президента Джеймс Палота.

Но пък през годините столицата винаги е било тежко място за футболните треньори заради страстните привърженици, които държат постоянно под напрежение Лацио и Рома. Гол или добро представяне в дербито на Рим може да окаже решаващо значение в кариерата на един футболист.

Въпреки че не винаги е бил първи избор за центъра на отбраната, дошлият под наем от Нюкясъл Янга Мбива вече си извоюва статута на герой в дербито, след като донесе първата победа „като гост“ над Лацио от 7 ноември 2010 година.

„съотборниците ми казаха, че ще остана в историята на Рома и съм много щастлив от това“, призна французинът след срещата. Най-важното нещо обаче е, че победихме и ще играем в Шампионската лига през следващия сезон. Не бях вкарвал гол от толкова години, но тази седмица работихме много върху статичните положения и тази вечер нещата ни се получиха“, каза още Янга Мбива.

Скот Оркни, Forza Italian Football