Рома излезе начело в класирането на Серия "А", след като победи с 2:1 като гост Фиорентина в дербито от 9-ия кръг на първенството.

"Вълците" спечелиха напълно заслужено на "Артемио Франки", а резултатът откри бившият нападател на "виола" Мохамед Салах още в 6-ата минута. След попадението, тифозите на домакините бурно освиркваха египетския национал, но той не се впечатли и се зарадва. Второто попадение беше дело на Жевриньо след малко повече от половин час игра. Той се разписа след чудесна контраатака. В 94-ата минута Бабакар беше точен, но за повече нямаше време.

Така столичани излязоха на 1-во място в класирането с 20 точки, докато Фиорентина и Интер имат по 18. Иначе мачът беше изключително интересен, но многото пропуски на момчетата на Пауло Суоса в крайна сметка натежаха. В заключителните минути пък Салах беше изгонен от игра за два жълти картона в рамките на няколко секунди.

Интересното пък е, че за първи път от началото на сезона Фиорентина допусна голова на собствения си стадион, като преди това бяха победени Милан (2:0), Дженоа (1:0), Болоня (2:0) и Аталанта (3:0).


"Вълците" започнаха мача много агресивно и поведоха още в 6-ата минута, когато Нианголан се пребори за топката с бранител на домакините пред наказателното поле и подаде към Салах. Египетският национал направи двойно с Миралем Пянич, след което с чудесен изстрел в далечния ъгъл матира вратаря Татарушану за 1:0!

В следващите минути Фиорентина се съвзе от първоначалния шок и в 14-ата Ронкалия шутира от далеч, но топката профуча покрай дясната греда. Секунди по-късно Никола Калинич не изравни като по чудо. Хърватският национал беше изведен като по учебник, Счесни излезе и нападателят се опита да го прехвърли от границата на наказателното поле. Сантиметри обаче разделиха новата звезда на "виолетовите" от прекрасен гол.

После домакините натиснаха, но трудно намираха свободни пространства и не успяваха да стигнат в близост до противниковата врата. След малко повече от половин час игра Иличич центрира от корнер, получи се меле в наказателното поле, след което Даниеле Де Роси изчисти.

Рома мигновенно организира контра, при която Жервиньо беше изведен сам срещу вратаря още от центъра. Нападателят разви огромна скорост, навлезе в наказателното поле и с техничен удар удвои преднината на Рома – 2:0!

5 минути преди края на полувремето Фиорентина можеше да се върне в мача след изстрел на Матиас Весино, но Счесни успя да избие в страничната греда и топката излезе в корнер, след който не последва нищо интересно. В 44-ата минута и Иличич шутира от пеналта, но покрай левия стълб.

В 55-ата минута римляните бяха много близо до трети гол. Тогава възпитаниците на Руди Гарсия организираха отлична атака, при която Жервиньо се озова лице в лице с Татарушану, но стражът някак си успя да избие. След това топката попадна в Пянич, който отправи удар и този път защитник на Виола спря кълбото точно на голлинията. В 67-ата минута Фиорентина създаде най-чистото си положение. Тогава Бернардески беше изведен отляво сам срещу Счесни и стреля мощно, но полякът показа хладнокръвие и спаси.

В 80-ата минута резервата Джузепе Роси успя да вкара за домакините, но голът беше отменен заради засада. До края Бабакар вкара след шут от точката за дузпата, но веднага след това прозвуча последният съдийски сигнал.

Фиорентина – Рома 1:2

Голмайстори:

0:1 Салах (6)
0:2 Жервиньо (34)
1:2 Бабакар (90)

Фиорентина: Татарушану, Астори, Родригес (81-Бабакар), Ронкалия, Блашчиковски (61-Роси), Бадел (61-Фернандес), Весино, Бернардески, Валеро, Иличич, Калинич
Треньор: Пауло Соуса

Рома: Счесни, Дин, Рудигер, Манолас, Флоренци, Пянич (78-Торосидис), Де Роси (37-Венкьор), Нианголан, Жервиньо, Салах, Джеко
Треньор: Руди Гарсия

Флоренция, ст.: "Артемио Франки"
Съдия: Даниеле Орсато
Жълти картони: Ронкалия, Бернардески (Фиорентина); Джеко, Флоренци, Де Роси, Счесни, Салах (Рома)
Червен картон: Салах 88’ (Рома)