Лацио спечели с 3:1 голямото дерби с Рома, което ще бъде запомнено и със скандална дузпа за “вълците” в края на първото полувреме. Балде Кейта бе дал преднина на “орлите”, но след откровена симулация на Кевин Строотман символичните домакини спечелиха дузпа, която бе реализирана от Даниеле Де Роси. 

След почивката обаче Душан Баста и Кейта Балде довършиха Рома, с което убиха амбициите на големия си противник за титла. След тази загуба “вълците” остават на второто място със 75 точки, на цели 9 от лидера Ювентус. Лацио е на четвъртата позиция с 67. 

Минути преди началото на срещата треньорът на Лацио Симоне Индзаги трябваше да се лиши от услугите на голмайстора си Чиро Иммобиле, който бе заявен като титуляр. Нападателят обаче страдал от грип и стомашни болки и остана на пейката. 

Първите минути бяха изцяло за Рома, като още във втората Един Джеко направи страхотен пропуск. Босненецът получи далечен пас, справи се с опеката на защитник, но стреля от 5 метра в ръцете на Томас Стракоша. Малко след това стражът на Лацио отрази и много техничен удар на Мохамед Салах. 

“Орлите” се отбраняваха много добре и контраатакуваха свирепо. При една от контраатаките Кейта Балде получи топката на границата на наказателното поле, залъга с десния крак и с левия шутира между краката на Емерсон Палмиери. Войчех Шчесни видя топката в последния момент и само я докосна, преди да влезе в мрежата му - 1:0 за Лацио. 

До края на полувремето Рома натисна, но без особени положения. Сенад Лулич и Марко Пароло пък пропуснаха възможности за втори гол на Лацио.   Така се стигна до заключителните минути на първата част, когато Рома изравни след скандално решение на реферите. 

Кевин Строотман падна след интервенция на Уолъс в наказателното поле на Лацио и реферът посочи бялата точка. Повторенията обаче показаха, че бразилецът не докосна по никакъв начин Строотман. Това нямаше никакво значение, защото капитанът Даниеле Де Роси изпълни хладнокръвно дузпата и изравни за 1:1. 

Началото на второто полувреме започна като първото - със страхотен пропуск на Джеко. Голмайсторът на Серия А получи супер топка от Салах, който направи пробив по дясното крило. Останал сам на десетина метра от вратата обаче отново не успя да реализира. 

Малко след това Лацио удари за втори път. В 50-та минута Душан Баста се пребори за една отскочила топка на границата на наказателното поле. Спря си я на гърди и с левия крак стреля. Кълбото се отклони в тяло на защитник на Рома и влезе отново в мрежата зад Шчесни - 2:1 за Лацио. 

В игра за Рома се появи и големият капитан Франческо Тоти, който най-вероятно записа последните си минути в "Дерби дела Капитале". Принца на Рим обаче също не помогна с изявите си. 

В 82-та минута при поредната контраатака Фелипе Андерсон остана сам срещу Шчесни, но не можа да го преодолее, за да убие тотално интригата в срещата. Това все пак стана минута по-късно. Лулич и Кейта отново разцепиха уредялата защита на Рома, а сенегалският нациолан получи задължаващ пас от босненеца и не сбърка - 3:1. 

Рома - Лацио 1:3

0:1 Кейта Балде 12'

1:1 Даниеле Де Роси 45-д’

1:2 Душан Баста 50’

1:3 Кейта Балде 85’

Рома: Шчесни, Рюдигер, Манолас, Фацио (64 - Пероти), Емерсон, Де Роси (73 - Тоти), Строотман, Наинголан, Салах, Ел Шаарави (46 - Переш), Джеко

Лацио: Стракоша, Бастос, Де Врай (74 - Хьод), Уолъс, Баста, Пароло, Билия, Лулич, Лукаку (43 - Андерсон), Милинкович-Савич, Кейта (87 - Джорджевич)