Рома се реваншира за загубата от Лацио (1:3) в столичното дерби преди седмица с голяма победа 4:1 над Милан насред "Сан Сиро". Разгневените тифози на "вълците", които обесиха кукли на част от играчите пред Колизеума, този път видяха командата на Лучано Спалети напълно преобразена да хвърли здрав пердах по "росонерите".

Един Джеко заби два гола преди почивката, а към края на мача Ел Шаарави и капитанът Де Роси довършиха съперника. Единственото попадение за Милан вкара Марио Пашалич, което въобще не стопли клетите фенове на Милан тази вечер. Поражението на "росонерите" можеше да е още по-кошмарно, но вратарят Джиджо Донарума имаше няколко страхотни намесим, а и на два пъти му помогнаха гредите.

И тримата футболисти, чиито кукли увиснаха на въжето след дербито с Лацио - Де Роси, Нианголан и Салах, започнаха титуляри и имаха голям принос за тази победа. С успеха Рома се върна на второто място в класирането, с точка повече от преследвача Наполи. Милан пък остава на шестата позиция, даваща участие в Лига Европа, с аванс от три точки преди конкурентите си Интер и Фиорентина.


Милан не като разграден двор в защита и почти всяка опасна атака на Рома се явяваше потенциален гол. Още с първата римските "вълци" ухапаха съперника. Мохамед Салах открадна топката, размени по два паса на скорост с Един Джеко, който с мощен удар от границата на наказателното поле намери горния ляв ъгъл на безпомощния Джиджо Донарума.

След гола Рома продължи да играе по-силно, докато "росонерите" нямаха грам идея как да преодолеят защитата на гостите. Няколко пробива по фланговете, без завършващ удар - с това се изчерпваха действията на Милан в предни позиции.

В 17-ата минута домакините извадиха голям късмет, след като Диего Пероти отправи мощен удар от дистанция, Донарума докосна топката и тя се отби от гредата. Малко след това от другата страна Сусо пробва мерника си отдалеч и не бе далеч от феноменален гол, но Шчесни с брилянтен плонж изби топката в корнер.

В 28-ата минута Рома нанесе втори жесток удар - Леандро Паредес центрира от корнер, а Джеко спечели борбата с пазача си отблизо с глава разстреля Донарума за втори път. В края на полувремето положението за Милан можеше да стане кошмарно. "Вълците" издебнаха съперника с бърза контра, която завърши с удар на Нианголан от дъгата на наказателното поле.

Подобно на предишната ситуация с Пероти - плонжиралият Донарума отново успя да докосне топката и тя се отби от лявата греда, за да остане резултатът само 0:2 на почивката.

През второто полувреме Рома се кротна и остави Милан да води играта. С хаотични набези и центрирания обаче "росонерите" нямаше как да пробият римския бетон. "Вълците" не даваха никакви свободни пространства за бързаците Деулофеу и Сусо, а сам на върха на атаката Лападула бе обречен в наказателното поле.

Реалните опасности бяха отново за Донарума, който спаси шут на Емерсон. В 67-ата минута Джеко можеше да направи хеттрик, но стреля по диагонала. Малко след това Бертолачи опита с далечен изстрел да изненада Шчесни, но не намери целта.

Влезлият като резерва Лукас Окампос също се изреди с неточен удар. В 74-ата поредна намеса на Донарума при диагонален шут на Ел Шаарави спести срама за "росонерите". При следващата атака Милан от нищото успя да се върне в мача. След центриране от корнер Окампос на първа греда чукна топката, а на втора останалият сам Пашалич я забоде с плонж в мрежата 1:2.

Надеждите на "росонерите" поне за точка обаче умряха светкавично. В 78-ата минута бившият миланист Ел Шаарави овладя топката на границата на наказателното поле и с брилянтен удар прати топката в горния ляв ъгъл на Донарума.

В края на мача положението за Милан вече стана трагично. Палета събори Салах на голова позиция в наказателното поле и съдията Никола Рицоли отсъди дузпа, а след това и изгони защитника на Милан. Един от "обесените" в състава на гостите от Рим - капитанът Даниеле Де Роси реализира от бялата точка, макар Донарума да пипна топката, и така оформи позорната загуба на "росонерите".

Милан - Рома 1:4

0:1 Джеко 8
0:2 Джеко 28
1:2 Пашалич 76
1:3 Ел Шаарави 78
1:4 Де Роси 87-дузпа

Милан: Донарума, Де Шилио, Палета, Сапата, Ванджони (69 - Окампос), Пашалич, Соса (88 - Гомес), М. Фернандес (46 - Бертолачи), Сусо, Деулофеу, Лападула

Рома: Шчесни, Емерсон, Манолас, Фацио, Жезус, Паредес, Де Роси, Салах, Ниангогалн (71 - Грение), Пероти (60 - Ел Шаарави), Джеко (84 - Бруно Перес)

<div style="position:relative;height:0;padding-bottom:56.25%"><iframe src="https://www.youtube.com/embed/DeYQTNovOFM?ecver=2" width="640" height="360" frameborder="0" style="position:absolute;width:100%;height:100%;left:0" allowfullscreen></iframe></div>