Рома удари Милан с 2:0 насред "Сан Сиро" и постави на дръвника треньора на "росонерите" Винченцо Монтела. След повече от час люта битка римските "вълци" на два пъти ухапаха съперника с попадения на Един Джеко и Алесандро Флоренци.

Скъпата лятна селекция на Монтела отново се провали и разочарова своите фенове, които все повече надават вой за треньорска смяна. "Росонерите" отново бяха рехави в защита и безидейни в атака, макар в голяма част от двубоя да бяха равностойни на съперника.

Рома изпусна една-две удобни ситуации, но в края се възползва от шансовете и матира "червено-черната" защита. Това е трета поредна победа за столичани на "Сан Сиро" срещу Милан след 4:1 и 3:1 в предишните два сезона. Последните минути Милан доигра мача с човек по-малко, след като Хакан Чалханоглу получи втори жълт картон.

Така след седем кръга от италианската Серия "А" Рома продължава да гони лидерите, като изостава пет от първия Наполи. Милан пък с трета загуба за сезона остава на седмо място и нищо чудно предстоящото градско дерби с Интер в следващия кръг след две седмици да подпечата присъдата на Монтела.


Важността на мача се оказа твърде голям фактор и двата отбора бяха особено предпазливи в началните минути. Малко голови положения и повече битка видя публиката на "Сан Сиро" в напеченото дерби. Първият четвърт час бе напълно равностоен, като двамата вратари на практика нямаха никаква работа.

 Стражът на Милан Джанлуиджи Донарума опита сам да си направи проблеми, след като в 17-ата минута изчисти лошо топката право на крака на Кевин Щротман, който от близо 40 метра опита директно да намери опразнената врата, но не успя.

Малко след това дойде първия удобен шанс за римските "вълци" - Алесандро Флоренци от трудно положение опита воле, но Донарума бе на място и улови топката. В средата на полувремето Рома получи тежък удар, когато Кевин Щротман се контузи и бе принудително заменен от Лоренцо Пелегрини.
 
Макар и малко плахо, Милан също поглеждаше към вратата на столичани. Тандемът в атака Аднре Силва - Никола Калинич обаче така и не получи добри ситуации, за да порази противниковата врата.

Доста центрирания от фланговете не дадоха резултат при стабилната римска защита - Манолас и Фацио, а всички завършващи удари на Милан дойдоха извън наказателното поле. Франк Кеси и Лукас Билия се отчетеха неточни далечни изстрели. На вратаря на Рома Алисон Бекер не се наложи да се намесва до почивката.

Чак в края на полувремето Рома стигна до първото си опасно положение. Резервата Пелегрини проби през "червено-черната" защита и се озова сам срещу Донарума, но от десетина метра стреля слабо по земя и вратарят спаси.

След почивката събитията на терена не се промениха особено. Милан бе с една идея по-агресивен в атака, но не достатъчно, за да пробие римската отбрана.  

В 59-ата минута Рикардо Родригес пусна отляво прострелно центриране по земя, но на далечната греда Андре Силва от няколко метра едва засече топката, за да я прати в аут. Само две минути по-късно Рома пропиля златен шанс - Пелегрини изведе Флоренци сам срещу вратаря, но Донарума с крак парира удара.

При ответната атака след разбъркване в наказателното поле Леонардо Бонучи шутира силно от десетина метра, а Алисон Бекер се прояви за първи път с топ спасяване и не позволи на капита на "росонерите" да вкара първото си попадение за Милан. В 68-ата минута Калинич се пребори за топката около дузпата и стреля, но отново Алисон спаси.

Така се стигна до 72-ата минута, когато Рома от нищото стигна до гола. Един Джеко бе оставен без пазач на дъгата на наказателното поле и с клиничен изстрел простреля Донарума - 0:1. Милан опита мигновена реакция и Андре Силва отправи истински снаряд от над 25 метра, но топката профуча покрай вратата.

В 77-ата минута обаче всичко за Милан приключи - при силна контра Нианголан отправи мощен диагонален удар, Донарума изби топката, но право на крака на Флоренци, който от няколко метра опъна мрежата за 0:2.

В 80-ата минута положението за Милан стана неспасяемо, след като Хакан Чалханоглу получи втори жълт картон и бе изгонен. До края на мача Рома доигра спокойно мача и си тръгна с трите точки от "Сан Сиро".

Милан - Рома 0:2

0:1 Джеко 72
0:2 Флоренци 77

Милан: Донарума, Мусакио, Бонучи, Романьоли, Борини (83 - Бонавентура), Кеси, Билия, Чалханоглу, Родригес, Андре Силва, Калинич (79 - Кутроне)

Рома: Алисон, Перес, Манолас (86 - Жезус), Фацио, Коларов, Нианголан, Де Роси, Щротман (30 - Пелегрини), Флоренци, Ел Шаарави (78 - Жерсон), Джеко

Стадион: "Сан Сиро", Милано
Съдия: Лука Банти
Червен картон: Чалханоглу 80 (Милан)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/09RDA9ZUsNc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>