Националният тим на Северна Ирландия няма да замине за Франция, само за да участва на европейското първенство, предупреди селекционерът Майкъл О'Нийл. Той добави, че на големите футболни форуми винаги има изненади и се надява неговият тим да поднесе такава в група "С", където са още отборите на Германия, Украйна и Полша.

"Целта ни е да преодолеем групата и не мисля, че тя се различава от тази на останалите отбори от по-малки футболни нации. Сигурен съм, че албанците, исландците и останалите ще имат абсолютно същите цели. Не сме на европейското първенство заради самото участие. В трудна група сме, но и преди сме виждали как малките могат да надскачат ръста си. Ще има изненади и се надявам ние да направим една от тях", каза националният селекционер.

Националният тим на Северна Ирландия ще играе на голям турнир за първи път от 1986-а година насам, но всички в страната имат големи очаквания към този отбор. И има защо - спомените от победния гол срещу Испания на "Местая" през 1982-а са още предни.

"Самото ни класиране на европейските финали предизвика еуфория. Аз вече съм на години и знам много добре какво се случи през 1982-а и 1986-а, но в крайна сметка, хората на възраст под 40 нямат особени спомени. Има цяла нова генерация, която не е имала шанс да гледа Северна Ирландия на голямо първенство. Всички говорят именно за него", добави той.

О'Нийл, който наскоро подписа 4-годишен договор с федерацията, е селекционер от 2011-а. Той изведе отбора си до първо място в групата пред Румъния и Унгария, а в предишния квалификационен цикъл се противопостави на големите сили Русия и Португалия.

"Бихме Русия, бяхме равни с Португалия, а сега сме първи в групата ни. Това ни задължава да се раздадем в трите мача от груповата фаза на европейското първенство. Сигурен съм, че ако наберем инерция и си повярваме, можем да бъдем успешни", завърши О'Нийл.