Бившият световен шампион Шон Мърфи елиминира четирикратния първенец на света Джон Хигинс в напрегнат 1/4-финален двубой на супертурнира по снукър Мастърс, който се провежда в английската столица Лондон.

Двубоят стартира по чудесен начин за Шон Мърфи, който наниза солиден халф-сенчъри брейк от 85 точки, печелейки първата партия.

След това обаче Джон Хигинс наниза серия от 53, за да спечели втория фрейм с 95-21 точки, изравнявайки резултата на 1-1 части.

По всичко личеше, че англичанинът отново ще излезе с едни гърди напред, след като той имаше аванс от 63-43 точки, при само четири останали топки на масата.

След разменени защитни удари Мърфи се огъна и заложи кафявата на горния ляв джоб. Неговият опонент я реализира, а малко по-късно разчисти масата и открадна фрейма, повеждайки с 2-1 части.

При 35-34 точки за шотландецът в четвъртата партия и две останали червени топки на масата, Шон вкара биячът в джоба. Хигинс пропусна жълтата при разчистването на цветните, но след грешка на своя противник след това все пак изтръгна фрейма и поведе с 3-1 фрейма.

Четирикратният световен първенец наниза халф-сенчъри брейк от 69 точки в петата партия, когато пропусна плант от две червени за горния десен джоб.

Неговият съперник комбинира четири червени с четири черни топки и реши да търси нужните му два снукъра по последната червена. След нова негова груба грешка фреймът отново отиде в актива на Хигинс.

Все пак Мърфи спря пропадането си, когато записа 70 точки в шестата партия, за да намали своето изоставане на 2-4 части.

Шотландецът изоставаше с 33-42 точки в следващия фрейм, когато пропусна една от двете останали червени топки на масата за горния десен джоб. Мърфи вкара червена, то прати бияча право в средния ляв джоб.

След нов пропуск на Хигинс, двамата майстори влязоха в люта сейфти-битка, при една останала червена топка на масата и пет точки преднина за Шон. Джон вкара жълтата, след това зелената се заклати в челюстите на оригиналния си джоб, но все пак влетя в него.

При 45-42 точки за Хигинс, двамата състезатели започнаха гонка за вкарването на кафявата, която преди това бе пропусната от шотландеца чрез крос-дабъл за средния ляв джоб. Много добре поставен снукър от Мърфи му даде възможността да вкара кафявата за жълтия джоб и той го направи. Разчистване до розова включително му донесе трети фрейм в мача.

Усетил разколебаването на своя противник, англичанинът натисна газта и след халф-сенчъри брейк от 77 точки изравни резултата на 4-4 партии.

Мърфи започна отлично деветата част с 25 точки, но пропусна синята за жълтия джоб и бе наказан от своя противник  халф-сенчъри брейк от 61 точки, но Джон пропусна предпоследната червена топка за горния ляв джоб.

В този момент на помощ на шотландеца се появи жълтата топка - след контакт с нея кю-болът се скри зад кафява и Мърфи се озова в снукър. Той се измъкна майсторски, но заложи червена за горния ляв джоб и Хигинс поведе с 5-4 фрейма.

Шотландецът поведе с 49-36 точки при три останали червени топки на масата, когато сбърка при стрелба за горния ляв джоб и Шон го наказа с разчистване до розова топка включително за 5-5 фрейма.

В решителната последна партия Хигинс дръпна напред с 51 точки, но пресили  бияча след вкарване на червена и това доведе до пропуск по синята за средния ляв джоб. Мърфи сграбчи възможността и разчисти масата до розова топка включително, за да спечели срещата с 6-5.

На полуфинала Шон Мърфи се изправя срещу Нийл Робъртсън, в повторение на финала от миналата година, когато австралиецът надви своя опонент.