Динг Джънхуей, който е един от фаворитите на втория по престиж турнир в снукър-календара UK Championship, изненадващо отпадна на осминафиналите. Той допусна поражение с 4-6 от Рики Уолдън.

Срещата започна с халф-сенчъри брейк от 59 точки на англичанина, но неговият китайски опонент изравни резултата след добра серия от 63 точки. Последва игра на дребно, при която Уолдън показа по-здрави нерви. След това той записа 63 точки в четвъртата партия и поведе с 3-1 части.

Двукратният шампион в турнира Динг излезе устремен след кратката почивка и отговори с халф-сенчъри брейк от 76, последван от великолепна стотачка от 119 пункта за равенството 3-3.

Британецът успя да изтръгне възловият седми фрейм с 57-54 точки, а в следващата партия записа 7 поредни точки, за да поведе с 5-3.

Опрян до стената, Динг Джънхуей се мобилизира и конструира фантастичен сенчъри брейк от 135 точки.

Уолдън имаше няколко възможности да довърши своя противник в десетата партия, като при две останали топки на масата той пропусна розовата - неговият мачбол.

Динг обаче още по-сензационно пропусна розовата за горния ляв джоб, остави я за средния ляв джоб и англичанинът най-после довърши своя азиатски опонент.

Така Динг става поредния топ-играч, който отпада от турнира. Куфарите вече си стегнаха бившите световни шампиони Марк Уилямс, Джон Хигинс и Шон Мърфи, които са носители на общо 7 световни титли и 6 трофея на UK Championship.

На 1/4-финала Уолдън ще играе срещу победителя от двойката Джъд Тръмп - Марк Алън.