Лидерът в световната ранглиста Нийл Робъртсън направи важна крачка към финала на втория по сила и престиж турнир в снукър-календара UK Championship, провеждащ се в Йорк.

Машината от Мелбърн води след първата сесия срещу Стюърт Бингъм с 5-3 фрейма и на четири партии от първи финал в надпреварата.

Срещата започна с халф-сенчъри брейк от 72 точки за англичанина, но левичарят изравни след много добра серия от 70 пункта.

Бингъм, който елиминира Рони О'Съливан на четвъртфиналите, изригна със сенчъри брейк от 124 точки, благодарение на който си върна аванса в резултата. Аванс от 51 точки се оказа недостатъчен за Стюърт в четвъртия фрейм. той изпусна инициативата и Робъртсън открадна партията след две серии о по 32 точки.

След кратката пауза австралиецът наниза халф-сенчъри брейк от 86 точки и за първи път поведе в мача. Последва игра на дребно, в която и двамата майстори бяха далеч от нивото си, а лидерът в ранглистата се оказа с по-здрави нерви.

В седмата партия изглеждаше, че Нийл е решил нещата след брейк от 68 точки, но Бингъм излезе край зеленото сукно в търсене на четирите снукъра, от които се нуждаеше. Неговият противник не успя да се измъкне от първия поставен снукър и Стюърт получи фрий бол, благодарение на който вече имаше нужда само от един снукър.

Робъртсън направи фаул в търсене на контакт по жълтата и фреймът вече бе изцяло в ръцете на англичанина. Той вкара жълтата, но заложи зелената за горния ляв джоб и партията отиде в актива на блондина.

В последния фрейм за първата сесия Бингъм все пак сложи край на свободното си падане след серия от 78 точки. Така преди вечерната серия Робъртсън има аванс от 5-3 части.