Марко Фу изненадващо победи Джъд Тръмп с 6-5 фрейма в мач от първи кръг на престижния снукър-турнир Мастър,с който се провежда в Лондон.

Това бе първа победа на азиатеца над Тръмп в последните близо седем години на голям форум.

Прическата започна с 49 точки, но сдаде инициативата и след здрава сейфти-битка Фу успя да поведе в резултата.

В следващата партия англичанинът показа, че и той умее да печели партии на дребно, а след това изстреля солиден халф-сенчъри брейк от 89 точки, за да поведе с 2-1 части.

След поредица от грешки в четвъртия фрейм и от двамата играчи, те решиха да наблегнат на защитната игра. Майсторът от Хонг Конг имаше леко предимство при останали розова и черна топка на масата и успя да изтръгне партията, вкарвайки розовата за "зеления" джоб.

След кратката почивка азиатецът обра аплодисментите с феноменален сенчъри брейк от 138 точки. Тръмп обаче изравни след нова завързана тактическа битка.

Обратите в срещата продължаваха: Джъд наниза сенчъри брейк от 120 пункта, благодарение на който си върна аванса в резултата. Фу обаче отново излезе начело, конструирайки халф-сенчъри брейк от 54 и малка серия от 34 точки.

Опрян до стената, бившият световен вицешампион Тръмп отговори със сенчъри брейк от 101 точки и вкара мача в последен, решителен 11-и фрейм.

В него Прическата започна по-добре, но пропусна черната за горния ляв джоб и неговият опонент го наказа с халф-сенчъри брейк от 78 пункта за победата с 6-5 части.

На четвъртфиналите Фу ще играе срещу победителя от двубоя между Динг Джънхуей и Шон Мърфи.