Световният първенец по снукър Рони О'Съливан тотално надигра действащия шампион на Мастърс Марк Селби със 7-1 фрейма в първата сесия на финалния мач на престижния турнир, който се провежда в лондонската зала "Александра Палас". Така Ракетата има нужда само от три партии, за да вдигне трофея след 5-годишна пауза.

Сблъсъкът започна с откриваща червена топка на Рони за горния ляв джоб, след грешка на неговия опонент малко преди това. Ракетата конструира великолепен халф-сенчъри брейк от 97 точки, като пропусна червена за горния ляв джоб в опита си да стигне стотачка.

В началото на втората партия петкратният световен първенец избухна с фантастична дълга червена за горния ляв джоб. Той записа халф-сенчъри брейк от 70 пункта, когато пропусна розовата топка. Селби излезе край масата за лека тренировка и малко след това предаде партията.

Третият фрейм започна с грешки и на двамата състезатели да осъществят шот то натинг. Геният от Чигуел намери червена, комбинира я със синя топка, но заради контакта на бияча с жълтата топка избра сейфти.

Световният №2 отново не успя да реализира червена топка и остави сравнително добра позиция за своя опонент, който отново се възползва, наниза халф-сенчъри брейк от 96 точки и поведе с 3-0.

Селби най-после показа присъствие в мача, тръгвайки с дълга червена в началото на четвъртата партия. Той се долепи до синя и продължи със сейфти. След продължително тактическо надлъгване Веселяка от Лестър намери червена топка за средния десен джоб, но малко по-късно пропусна от лесна позиция за горния десен джоб.

Рони вкара за горния десен джоб и точно преди разчистването на цветните вече имаше аванс от  54-41 точки. Вторият в света вкара жълтата, но малко след това неговият опонент реализира зелената със страхотен суърф-шот, разчисти до розова включително и поведе с 4-0 част.

След кратката почивка Марк не направи лош сейфти-удар, но противникът му изригна с дълга червена топка, започвайки брейк от 37 точки, завършил с изненадващ пропуск по синята заради последвалия кенън шот.

Селби се възползва от разпръснатата група червени, но след само шест пункта в актива си се затвори и продължи със сейфти. Действащият шампион на Мастърс сгреши червена за горния ляв джоб и Рони го наказа с разчистване до кафява, за да дръпне с 5-0 части.

Ракетата поведе с 53 точки в шестия фрейм, но изпусна юздите. Неговият опонент се затвори за игра по последната червена и избра сейфти. Така разчистването на цветовете започна при аванс от 16 пункта за Селби. Той вкара трудна жълта, разчисти масата и най-после се разписа: 1-5.

Седмият фрейм предложи изключително драматичен сценарий: Селби поведе с 35 точки, но се затвори за последната червена топка. Ракетата я реализира по феноменален начин от дистанция за горния ляв джоб, разчисти масата и така се стигна до върната черна топка. Марк я пропусна за "жълтия" джоб и секунди след това световният шампион я вкара за средния ляв джоб, повеждайки с 6-1.

При 36-26 точки в своя полза и три останали червени топки край масата, Рони сбърка розова топка за ъгловия джоб. Той обаче получи страхотен подарък от Веселяка, разчисти масата до розова включително и поведе със 7-1 части.

Вечерната сесия започва в 21.00 часа българско време.