Световният шампион Рони О'Съливан за пореден път доказа, че е част от съвсем различна орбита във Вселената на снукъра.

Тази вечер Ракетата довърши Динг Джънхуей във финала на Уелш Оупън, побеждавайки го с 9-3 фрейма, след като вечерната сесия започна при резултат 7-1 за британеца.

В последния фрейм на финалния сблъсък Рони пренаписа историята, завършвайки с най-мечтаното изпълнение в снукъра - максимален брейк от 147 точки, като петкратният световен шампион вкара 15-тата червена топка и заключителната черна топка с лява ръка!

Вечерната сесия стартира с трийсетина точки в актива на Ракетата, но той излезе от позиция и малко след това неговият опонент се настани край зеленото сукно, реализирайки пълно разчистване и сенчъри брейк от 109 точки, за да намали пасива си на 2-7 части.

Китаецът вкара страхотна дълга червена топка за горния ляв джоб в следващия фрейм и наниза втора поредна стотачка, този път от 121 точки.

Вихреното начало за Динг във втората сесия бе секнато от добрия аванс от 56 точки на англичанина, който избра сейфти. Динг намери откриваща червена след хубав шот то натинг, но след това сдаде инициативата.

Минути по-късно О'Съливан реализира червена за горния десен джоб, разчисти масата и поведе с 8-3 фрейма, доближавайки се само на една партия от крайния успех.

След това Ракетата изправи публиката на крака, завършвайки мача с максимален брейк от 147 точки, като два от ударите бяха реализирани с лява ръка, включително последната черна топка. Това е максимум №12 в кариерата на О'Съливан, който остави зад себе си 7-кратния световен шампион Стивън Хендри с 11 максимални брейка. На трето място е Джон Хигинс със седем максимума, а самият Динг държи четвъртата позиция в престижната класация с пет максимални брейка.

Рони О'Съливан спечели своята 26-а ранкинг титла, като той триумфира в Уелс за трети път след 2004 и 2005 година. Ракетата взе 60 000 паунда от наградния фонд, докато Динг се задоволи с 30 000 паунда.