Китаецът Динг Джънхуей спечели снукър-турнира Чайна Оупън за втори път в кариерата си, побеждавайки на финала миналогодишния шампион Нийл Робъртсън с 10-5 фрейма.

Джънхуей започна мача устремено и набързо поведе с 3-0 партии, записвайки халф-сенчъри брейкове от 87 и 61 точки. После той добави сенчъри брейк от 119 пункта, както и добра серия от 59, за да дръпне с 6-1. Австралиецът отвърна със стотачка от 102 точки, но загуби следващия фрагментарен фрейм и практически интригата изчезна.

Във вечерната сесия измъчваният от вирус Нийл Робъртсън не успя да направи чудото, като двамата майстори се редуваха в спечелването на партиите. Машината от Мелбърн се отличи с две серии от 57 точки, докато неговият опонент изригна със сенчъри брейк от 104 точки, както и с два халф-сенчъри брейка от 67 и 66 точки.

Трофеят за Динг е неговата пета ранкинг-титла през сезона, с което той изравни рекорда на Стивън Хендри от 1991 година. Интересното обаче е, че нито веднъж победителят на Чайна Оупън не е ставал световен шампион, така че трофеят в този турнир се приема за проклятие преди началото на надпреварата в шефийлдския театър Крусибъл.

Световното първенство по снукър започва на 19 април и приключва на 5 май.