Трима от най-успешните снукър-състезатели през последните петнайсетина години не успяха да се класират на световното първенство в шефийлдския театър Крусибъл.

Двукратният световен шампион Марк Уилямс падна с 8-10 фрейма от Алан Макманас, а първенецът на света за 2006 година Греъм Дот профука аванс от 4-1 и отстъпи със 7-10 партии на Кирън Уилсън в последния квалификационен кръг.

Двукратният световен вицешампион Матю Стивънс също не успя да намери място в основната схема на най-силния турнир в календара, губейки с 8-10 фрейма от Том Форд.

"Доста хора ме отписваха срещу Греъм, дори семейството ми. Аз просто исках да се насладя на мача, защото той е много класен играч. Доволен съм, че нервите ми издържаха, нямам търпение световното да започне, сбъднах мечтата си", каза Кирън Уилсън след победата.

"Искам да се падна срещу Рони О'Съливан в първи кръг, защото той пълни залите, хората искат да го гледат на живо и по телевизията. Искам да играя с него преди да се откаже, а никой не знае кога той ще вземе това решение. Той може да ме разбие, но поне ще се наслаждавам да го гледам отблизо", добави 22-годишният Уилсън.

Световният шампион за 1997 година Кен Дохърти намери място в основната схема, след победа с 10-5 фрейма над Дечават Пумжанг.