Световният шампион по снукър Рони О’Съливан започна защитата на титлата си в шефийлдския театър „Крусибъл” по възможно най-добрия начин. Той води със 7-2 фрейма срещу Робин Хъл след първата сесия от техния двубой от първи кръг. Играта на намиращия се на 122-о място в ранглистата Хъл е доста солидна, като той изпусна поне два фрейма, които можеше да прибави в своя актив.

Ракетата започна мача с дълга червена топка за горния ляв джоб, след което конструира брейк от 45 точки, приключил с грешка по червена топка за горния десен джоб.

Финландецът, който се беше отказал от снукъра заради заболяване, също намери дълга червена топка за горния ляв джоб и записа страхотен халф-сенчъри брейк от 53 точки. Той не успя да се пласира добре за последната червена топка и избра сейфти. По-късно Хъл пропусна червената, залагайки я на горния десен джоб. Рони разчисти масата и откри резултата.

Във втория фрейм петкратният световен първенец не допусна грешка, след като пое контрола върху масата и избухна със сенчъри брейк от 124 точки, осъществен с пълно разчистване.

В началото на третата партия и двамата състезатели допуснаха досадни грешки по черната топка за горния ляв джоб. Робин излезе напред в резултата, но сбърка розовата топка от удобна позиция и бе наказан от Рони, кйто направи ново разчистване на масата, записвайки халф-сенчъри брейк от 69 точки.

Англичанинът пое контрола върху масата и на старта на четвъртия фрейм след майсторски поставен снукър, но пропусна червена топка за горния ляв джоб, което позволи на неговия опонент да разчисти масата, записвайки сенчъри брейк от 102 точки, с който намали пасива си на 1-3.

Хъл поведе с 43-6 точки след почивката, когато пропусна червена топка за горния ляв джоб, но малко след това неговият съперник излезе от позиция и избра сейфти. Робин дръпна с 52-23 точки, но пропусна кафявата преди разчистването на цветните. Рони излезе в търсенето на необходимия му снукър и успя да вземе четири точки от фаул по зелената.

О’Съливан направи феноменален изтеглящ удар от розова към черната, като предпоследната топка на масата беше реализирана от борд към „жълтия” джоб. Британецът вкара и неудобната черна, за да открадне партията. Солиден халф-сенчъри брейк от 81 точки на Рони в следващия фрейм му осигури аванс от 5-1 части.

Скандинавецът наниза 60 поредни точки в седмата партия, но пропусна своя фреймбол – червена топка за горния ляв джоб. Негова грешка даде шанс на световния шампион, но той набързо пропусна черната с лява ръка и Хъл намали на 2-5.

В следващата партия Ракетата наниза две малки серии, след което подпечата спечелването й с хубав брейк от 60 пункта, повеждайки с 6-2.

Финландецът допусна груба позиционна грешка в деветия фрейм, оставяйки елементарна червена топка за своя опонент. По средата на пътя Рони се пласира за синя, след като бе в графика за максимален брейк от 147 точки. В крайна сметка О’Съливан завърши сесията с халф-сенчъри брейк от 90 точки.

Вечерната сесия е тази вечер, от 21.00 часа българско време. Всички двубои от първи кръг са във формат 10 от 19 фрейма.