Алистър Картър стартира с победа участието си на Световното първенство по снукър в Шефийлд, след като се наложи с 10:8 фрейма над дебютанта Гуодон Сяо от Китай.

Двукратният финалист на световни първенства имаше доста затруднения срещу противника си, но все пак показа мъжество и характер, и успя да стигне до успеха.

Следващият противник на Капитана ще бъде някой измежду Марк Селби или Майкъл Уайт.

В последно време Картър имаше доста проблеми, особено след като преди известно време бе диагностициран с рак на тестисите, но успя да се пребори с коварната болест и се завърна на масата.

Срещата започна устремно за Картър, който поведе с 4:1 фрейма, като и за четирите си фрейма стигна до два минимални халф-сенчъри брейка от 52 и 56 точки.

Резултатът обаче бе изравнен на 4:4, тъй като китаецът се разигра, но Али отново върна преднината си след тактически успех в 9-ия фрейм и така резултатът стана 5:4 в негова полза.

Неговият противник обаче обърна на 6:5 след голямо надлъгване и малки серии, но последваха два фрейма за Картър и 7:6 в негова полза след халф-сенчъри брейк от 81 точки и малки серии.

Китаецът се държеше в мача до 8:8 фрейма, но след това Картър го довърши след халф-сенчъри брейк от 80 точки и малки серии.