Стюърт Бингъм отпадна още в първия кръг на световното първенство по снукър в Шефийлд, след като загуби доста изненадващо с 5:10 фрейма от бившия световен шампион Кен Дохърти

Поставеният под номер 6 в основната схема на турнира състезател бе абсолютен фаворит за крайния успех и началото на мача изобщо не предвещаваше подобна издънка от негова страна.

През миналата година Бингъм бе достигнал до 1/4-финалите на турнира, като тогава бе разбит от Рони О'Съливън, който стигна до успеха с 13:4 фрейма. 44-годишният Дохърти пък е най-възрастният играч в турнира. Той е световен шампион от 1997 година, а това е първата му победа в "Крусибъл" от 2006 година насам.

Следващият съперник на Дохърти в турнира ще се определи от победителя, от сблъсъка между Джон Хигинс и Алън Макманъс, които ще се изправят утре в шотландския сблъсък от първия кръг.

Мачът започна с труден фрейм за Бингъм, който той спечели със 74:40, а представителят на домакините успя да спечели и следващите два фрейма, за да поведе с 3:0 фрейма в резултата.

Той нямаше проблеми във втория и го взе след халф-сенчъри брейк от 85 точки, а в третия имаше известни трудности, но все пак успя да вземе и него след малки серии и 57-49.

Последва обаче лек спад в играта на англичанина и от това веднага се възползва Дохърти, който намали изоставането си само на фрейм, след като спечели четвъртия и петия фрейм съответно с халф-сенчъри брейк от 66 точки и малки серии.

При 3:2 в полза на Бингъм шестият фрейм се явяваше като много важен от психологическа гледна точка. Той отиде в сметката на Бингъм, който направи серии от малки точки и поведе с 4:2. 

Двамата си размениха по фрейм след това и авансът на Стю се запази на два фрейма - 5:3 фрейма. След това последва невероятен срив в играта на англичанина, който бе поразен от своя противник и загуби мача. Бингъм загуби следващите седем фрейма и не взе фрейм до самия край.

Обратът на Дохърти започна от 9-ия фрейм. Той го спечели след малки серии, а след това отново с малки серии взе и десетия, за да изравни резултата на 5:5 фрейма.

Дохърти взе и следващите пет фрейма, като го правеше с малки халф-сенчъри брейкове и в крайна сметка се класира за втория кръг на турнира.