Джон Хигинс е на четири фрейма от отпадане на световното първенство по снукър, което се провежда в шефийлдския театър „Крусибъл”.

Четирикратният световен шампион изненадващо изостава с 3-6 партии от своя сънародник Алан Макманас след първата сесия от техния двубой от първи кръг.

43-годишният Макманас, който е двукратен полуфиналист на световното първенство, взе крехка преднина в първия фрейм, но Хигинс спечели тактическото надиграване и откри резултата.

Солиден халф-сенчъри брейк от 87 точки на Макманас му донесоха равенство, а след това той показа добра защита и след няколко малки серии в следващите два фрейма дръпна напред с 3-1 части.

Хигинс не успяваше да намери ритъма си и загуби нови две партии, в които се играеше „на дребно”. Последва серия от 49 точки на Джон, но той сдаде инициативата и бе наказан с халф-сенчъри брейк от 74 точки на своя съперник, който поведе с 6-1.

Все пак Хигинс минимизира щетите, спечелвайки последните два фрейма в сесията. В тях той реализира брейкове от 80 и 57 точки. Доиграването на срещата е утре, от 12.00 часа българско време.