Марк Селби води с 5-3 фрейма на Али Картър в двубой от втори кръг на световното първенство по снукър, което се провежда в шефийлдския театър „Крусибъл”.

Срещата между бившите световни вицешампиони започна с великолепен сенчъри брейк от 102 точки на Алистър Картър, но Веселяка от Лестър отговори със солиден халф-сенчъри брейк от 84 точки, благодарение на който изравни резултата.

Последва фрагментарен фрейм, в който Селби реализира три серии от трийсетина точки и обърна резултата в своя полза. В четвъртия фрейм се стигна до върната черна топка на масата. Картър опита крос-дабъл за горния ляв джоб, но заложи черната и Марк я реализира, дръпвайки напред с 3-1.

След почивката Селби продължи да налага волята си. Той конструира халф-сенчъри брейк от точно 50 точки, гарниран с още две малки серии и поведе с 4-1 части.

В шестата партия бившият световен вицешампион постигна още един халф-сенчъри брейк, този път от 58 пункта и се изстреля напред в резултата с 5-1.

Али Картър не се сломи и успя да минимизира щетите, печелейки последните два фрейма на първата сесия. Той спечели фрагментарния седми фрейм след няколко визити на масата, а в осмата партия избухна със „стотачка” от 110 точки. Втората сесия започва утре, от 12.00 часа българско време.

В същото време Доминик Дейл записа първа победа на световното първенство от 2000 година насам, побеждавайки Марк Дейвис с 10-5 фрейма в друг двубой от първия кръг.