Джо Пери изненадващо спечели с 5-3 първата сесия срещу Рони О’Съливан в техния двубой от втори кръг на световното първенство по снукър, което се провежда в шефийлдския театър „Крусибъл”.

Пери записа три малки серии в първия фрейм, които му бяха напълно достатъчни, за да открие резултата. Във втората партия Ракетата се зае с разработването на трудната маса, но след 39 точки в своя полза петкратният световен шампион избра сейфти.

Добри защитни удари на световния шампион О’Съливан му позволиха да си върне контрола върху зеленото сукно и след халф-сенчъри брейк от 58 точки той успя да изравни: 1-1.

Джентълмена вкара страхотна дълга червена топка за горния ляв джоб и се настани край масата. След 57 точки в своя полза той нямаше продължение и избра сейфти. Малко след това О’Съливан изненадващо предаде партията, след като имаше нужда само от един снукър.

Пери продължи с вкарването на дълги червени и в четвъртия фрейм, в който реализира солиден халф-сенчъри брейк от 82 точки, за да поведе с 3-1 части.

Статистиката след първата мини-сесия показа, че Пери е с 95% при вкарване, срещу 80% на О’Съливан. Световният шампион имаше едва 13% успеваемост при дългите удари, срещу 83% на своя съперник.

След почивката Рони взе крехък аванс, но допусна груба грешка при стрелба за горния ляв джоб и предаде реда си. При 62-20 Джо пропусна своя фреймбол – червена топка за горния десен джоб. Ракетата се устреми към обрат, но пропусна с лява ръка последната червена топка. Неговият опонент я реализира и поведе с 4-1.

Ракетата продължи с безумните грешки и в шестия фрейм, в който взе инициативата, но не успя да вкара лесна червена за горния ляв джоб. Пери му върна жеста с грешка при стрелба от дистанция, като този път по-възрастният от двамата англичани не се размина с оплитането на конците и остави добра позиция на Ракетата, който изригна със сенчъри брейк от 117 точки, за да намали на 2-4.

Световният шампион наниза халф-сенчъри брейк от 75 точки, когато сбърка червена топка за горния десен джоб. Пери имаше нужда от два снукъра и веднага излезе край масата в търсенето им. О’Съливан обаче го отказа доста бързо и съкрати пасива си на 3-4.

В началото на осмата партия двамата англичани си размениха няколко класни сейфти-удари, но Пери успя да наложи волята си и записа халф-сенчъри брейк от 99 точки.

Втората сесия започва утре, от 16.30 часа българско време. Всички двубои от втори кръг са във формат 13 от 25 фрейма.