Марк Селби е новият световен шампион по снукър, след победа с 18-14 фрейма над Рони О’Съливан във финала на световното първенство. Веселяка от Лестър печели най-престижния трофей в кралската билярдна игра за първи път, слагайки край на мечтите на Ракетата да триумфира в турнира за трети пореден и общо шести път.

Доиграването започна с дълга червена топка за горния ляв джоб на Ракетата, който нарисува чудесен сенчъри брейк от точно 100 точки и изравни резултата: 12-12.

Още по темата

Марк Селби отговори с прекрасен плант за средния десен джоб, но след серия от 32 пункта не успя да се пласира добре, избирайки защитен удар. Ракетата изстреля страхотен снаряд за горния ляв джоб, но също излезе от позиция малко след това, залагайки на сейфти-шот.

Марк постави съперника си в снукър след успешен „шот то натинг” и получи лесна маса, но пропусна своя фреймбол – розова топка за средния ляв джоб. Пропускът бе сходен с този на Ракетата в края на фрейм №23, в който двамата англичани измъчиха своите фенове с безумни грешки.

Селби отново успя да надиграе опонента си в сейфти-битката, взимайки надмощие в поредния тактически фрейм. О’Съливан имаше нужда от два снукъра и след като беше поставен в такъв, предаде партията.

Грешките съпътстваха двамата състезатели и в следващата партия и след продължителна размяна на сейфти удари Рони остави червена за горния ляв джоб, реализирана от неговия опонент. Веселяка от Лестър вкара своя фреймбол и след това поведе с 14-12 части.

Селби продължи да надиграва О’Съливан по отношение на защитните удари, благодарение на които успяваше да си спечели много удобни позиции за атака. Претендентът записа брейк от 56 точки и дръпна напред с 15-12.

След последната почивка в двубоя Ракетата регистрира две малки серии от 30 и 49 точки, които му стигнаха да намали своето изоставане на 13-15 фрейма.

Марк отново спечели тактическото надиграване, но след 29 пункта в актива си сбърка червена топка за горния десен джоб. Рони набързо върна жеста, бъркайки жълтата топка. Преди разчистването на цветните топки Селби имаше аванс от една точка, но той си остана в стола за почивка, защото Ракетата избухна с невероятна жълта топка, плъзгайки я по 2/3 от страничния борд за горния ляв джоб. Рони разчисти до розова включително и намали на 14-15.

Веселяка от Лестър набързо спря устрема на своя опонент, конструирайки великолепен сенчъри брейк от 127 точки, който го изстреля напред в резултата с 16-14. Така световният вицешампион за 2007 година се доближи само на две партии от първата си световна титла.

Пропуск на О’Съливан за горния ляв джоб привика противника му край масата и Селби го наказа с халф-сенчъри брейк от 87 точки, доближавайки се само на един фрейм от заветната цел: 17-14.

Опрян плътно до стената, петкратният световен шампион поведе с 56 точки, но се затвори по детински начин за игра по червена топка и избра сейфти. Марк намали изоставането си и вкара последните червени топки. Преди разчистването на цветните топки той бе назад с 21 точки, но направи пълно разчистване и спечели мача с 18-14, грабвайки своята първа световна титла.

Марк Селби заслужи и чек на стойност 300 000 паунда, което е абсолютен рекорд като премия за победител в историята на снукъра. За Рони остават 125 000 паунда от наградния фонд. Селби вече е №1 в световната ранглиста, докато Ракетата ще започне новия сезон под №4.