Петкратният световен шампион по снукър Рони О'Съливан призна, че страхът му от летене е намалял след автомобилната катастрофа, която преживя след финала на световното първенство по снукър през месец май. Ракетата разкрива това в своя блог в "Евроспорт", като коментира и какви са плановете му за предстоящия сезон.

След като загубих финала на световното първенство от Марк Селби през май, имах достатъчно време да се махна, да релаксирам, да заредя батериите и сега ще мисля отново за играта, която обичам.

След известно време снукърът започва да ти липсва и аз усетих адреналинът, който нахлува в тялото ми, след като хванах щеката, за да тренирам. Тъкмо се върнах след почивка във Франция. Насладих се на Ница - едно чудесно кътче от света. Но не мога да остана на ваканция за постоянно.

Бях далеч от снукъра в продължение на три месеца и сега отново мисля за играта. От 22 август започва Пол Хънтър Класик и аз ще взема участие на германския турнир. След това на 8 септември ще участвам и на Шанхай Мастърс. В Германия винаги има много фенове, които обичат снукъра. Нямам търпение да отида там. Също така много харесвам и Шанхай. Обичам града, турнира и хората. Сметнах, че ще бъде добра идея да се пусна на турнира тази година.

Не съм голям любител на полети със самолети. Не съм единствения човек, който не обича да лети, но след автомобилната катастрофа след финала на световното, когато се завъртяхме с Рони-младши, започнах да осъзнавам, че летенето не е по-опасно от шофирането. Просто трябва да свикнеш и да разсъждаваш логично.

Опитвам се да приема пътуванията, които изискват да летиш със самолет. Миналата година пътувах до Германия с влак в продължение на 15 часа. Беше изтощително и си казах, че ако искам да покажа най-добрата си игра на турнирите, трябва да свикна с летенето. Дори бях на курсове за летене, за да си "изчистя" главата. Трябваше да мина през тези курсове, защото в противен случай нямаше как да играя нормално.

Когато самолетът излети, дланите ми се изпотяват. След като вече сме във въздуха, аз започвам да се питам какво ще се случи. Наистина звучи глупаво, но има много хора, които не могат да го приемат. Но аз трябва да го направя, за да участвам на турнирите, в които наистина искам да печеля.

Ще играя на няколко турнира в Китай, навярно и в няколко надпревари в Германия. И това ще бъде. Като добавя и турнирите във Великобритания, това ще направи общо 12 турнира за сезона, което не е зле.

Мога да изкарам по-голяма част от времето си в Китай, да свърша много работа там и да изкарам невероятно много пари. Но аз обичам семейството си и животът у дома. А и целта ми е да играя добре и да печеля трофеи в снукъра.

По традиция в снукъра има три големи трофея, които са по-ценни от останалите - световното първенство, UK Championship и Мастърс. Моята стратегия през сезона ще бъде да се поддържам в добра форма точно за тези надпревари. И другите турнири са важни, но аз ги използвам за поддържане на формата, за да съм готов за "голямата тройка".

Няма да настъпи края на света, ако не играя на всеки турнир, защото аз ценя най-високо споменатите три. Изготвям програмата си за сезона по такъв начин, че да не допусна преумора или липса на достатъчно игрова практика. Мисля, че през миналия сезон малко или много се случи точно това.

Не направих чак толкова грешки през миналия сезон. Отпаднах на четвъртфиналите на UK Championship, спечелих Мастърс и загубих финала на световното. Това не са лоши показатели, но човек винаги трябва да иска да се подобрява.

Навярно преди световното трябваше да играя в Пекин на Чайна Оупън, но най-важното е да не изпадаш в паника, защото паниката и тревогите за нещата няма как да ти бъдат от полза в живота, или в снукъра. Трябва да вярваш в себе си и да не се паникьосваш.

Не можеш да промениш миналото, но можеш да се учиш от него. Това, което е станало през миналия сезон си остава в миналото. Ако изпаднеш в паника и започнеш да си задаваш въпроси за миналото, ще се побъркаш. Надявам се, че програмата ми за този сезон ще ми помогне да бъда колкото се може по-конкурентоспособен.

Новата ранглиста в снукъра е по-добра за добрите играчи. това е една добра идея. Давам ви пример - от загубения финал на световното спечелих толкова пари, колкото някои играчи в тура ще спечелят от 20 турнира през сезона. Тази система гарантира, че най-добрите играчи ще бъдат в Топ 16. Така спортът ще върви напред.