Първата щека на Хонконг Марко Фу изненадващо победи Шон Мърфи с 6-5 фрейма в осминафинален мач на втория по сила турнир в снукър-календара UK Championship.

Световният шампион за 2005 година започна с халф-сенчъри брейкове от 53 и 75 точки, а в третата партия пропусна отлична възможност да продължи серията си. Фу измъкна третия фрейм след два щастливи флука по кафява и синя топка, за да съкрати пасива си на 1-2.

Макар да играеше по-добре от своя противник, Мърфи допускаше досадни грешки и Фу изравни резултата с брейк от 55 точки.

След почивката Мърфи изригна с прекрасен сенчъри брейк от 137 точки, но продължи да се мъчи в следващата партия, въпреки ранната преднина в точките.

Въпреки проблемите в играта си, Шон записа два халф-сенчъри брейка от 75 и 83 точки, доближавайки се на само една партия от победата.

В деветия фрейм англичанинът беше близо до подпечатване на успеха си, но Фу измъкна фрейма, който се реши по черната топка. Хубава серия от 67 пункта на азиатецът прати мача в решителен фрейм. В него Мърфи започна с халф-сенчъри брейк от 54 точки, но изпусна юздите и беше обърнат.

В същото време Джъд Тръмп победи Род Лоуър с 6-3 части, въпреки изоставане от 1-2. Прическата не показа най-доброто от себе си, но се отличи с два сенчъри брейка от 102 и 112 точки.