Една година след като загуби от Стюърт Бингъм на UK Championship на рождения си ден, Рони О'Съливан си отмъсти на своя бивш спаринг партньор. Този път Ракетата спечели драматична победа с 6-5 на полуфиналите на втория по сила турнир в снукър-календара, след като изоставаше с 1-4 и 4-5.

Двубоят започна с малка серия на Бингъм, който добави халф-сенчъри брейк от 66 точки и излезе напред в резултата. Той наниза 49 поредни точки във втората партия и въпреки отговора на Рони от 28 пункта, партията отново отиде в актива на Стюърт.

Третият фрейм отново не предложи големи точкови серии, но все пак О'Съливан успя да го измъкне след няколко визити край зеленото сукно. Бингъм обаче наложи високо темпо и избухна със серия от 73 и страхотен сънчъри брейк от 137 точки, за да се изстреля напред със стряскаща преднина от 4-1 части.

Опрян до стената, петкратният световен шампион записа няколко малки серии, но допускаше досадни грешки и не успяваше да довърши нещата докрай. Бингъм обаче му помогна с груб пропуск по червена топка и така Рони взе шестата партия с халф-сенчъри брейк от 62 точки и пълно разчистване.

По-именитият от двамата англичани записа много добра серия от 68 точки, но точно преди реализирането на фреймбола си нямаше продължение и избра сейфти шот. Невероятен флук след сейфти шот все пак донесе фрейма на Ракетата и той намали на 3-4.

Четирикратният първенец в надпреварата наниза халф-сенчъри брейк от 67, завършил с пропуск заради грандиозен кик по черната топка, но малко след това той все пак успя да приключи партията в своя полза и изравни резултата: 4-4.

О'Съливан започна с брейк от 32 в деветата партия, но пропусна черната топка от трудна позиция, правейки неуспешен опит да развие групата червени. Малко по-късно той оплете конците със слаб сейфти удар и предостави готова маса на съперника си. Бингъм наниза серия от 53 точки и поведе с 5-4.

Груб пропуск на Рони даде възможност на Бингъм и по всичко личеше, че той ще затвори мача. След само седем реализирани точки обаче Стюърт пропусна розовата за ъгловия джоб и Ракетата избухна със сенчъри брейк от 117 точки, гарниран с пълно разчистване. Така той се доближи само на шест сенчъри брейка от рекорда на Стивън Хендри (775).

В решителния фрейм О'Съливан записа 34 точки и след като нямаше продължение, избра сейфти. Изключително смел удар от средна дистанция на Рони му осигури чудесна възможност да довърши съперника си и той го направи, разчиствайки масата с халф-сенчъри брейк от 94 точки.

На финала Ракетата ще преследва пета титла в надпреварата (колкото има и Хендри). Неговият съперник в Йорк ще бъде определен във втория полуфинал, в който един срещу друг излизат Джъд Тръмп и Стивън Магуайър.

Снимки: Моник Лимбос