Рони О'Съливан се класира за четвъртфиналите на престижния снукър-турнир Мастърс, побеждавайки Рики Уолдън с 6-4 части в двубой от първи кръг.

Интересното е, че при аванс от 5-2 Рони реализира своя мачбол, но направи фаул при излизане от снукър, остави фрийбол и малко след това неговият противник се върна в мача.

Двубоят ще се запомни със 775-ия сенчъри брейк на О'Съливан, с което той изравни рекорда на седемкратния световен шампион Стивън Хендри, който днес празнува своя 46-и рожден ден.


В първата сесия двамата англичани играха далеч под стандартите си и често бъркаха както при опит за вкарване, така и позиционирането. Липсваха високите точкови серии и играта бе накъсана.

Ракетата дръпна с два фрейма  и въпреки че не успяваше да напипа ритъма си, все пак взимаше превес в сейфти-битката. Уолдън се разписа в третата партия, в която на няколко пъти се измъкна по феноменален начин от снукър.

Рони се нуждаеше от два снукъра, но след брилянтната защита на неговия съперник бе принуден да предаде партията. После петкратният световен шампион най-после реализира халф-сенчъри брейк от 77 точки и отново си върна аванса от два фрейма.

След кратката почивка Рики се озова в трудна позиция. Биячът бе заклещен от челюстите на джоба и пред Уолдън имаше само една налична за контакт червена топка. Той даде лесна възможност на противника си и Ракетата го наказа с брейк от 91, пропускайки възможността за стотачка.

Това обаче се случи още в следващия фрейм, в който О'Съливан наниза точно 100 точки. Това е неговият 774-и сенчъри брейк и той се доближи само на една стотачка от рекорда на седемкратния световен шампион Стивън Хендри, който днес навърши 46 години.

Опрян плътно до стената, Рики се възползва от грешката на противника си и също изригна със сенчъри брейк от 100 точки.

В следващата партия и двамата допускаха лесни грешки, късметът ги покриваше, но в крайна сметка Уолдън се пречупи и изгледа как съперникът му прави серия от 66 пункта. Рони пропусна червена за горния ляв джоб и Рики се върна да търси нужните му два снукъра.

Спечелил мача на теория, по-именитият от двамата англичани изигра нехаен удар, направи фаул и остави фрейбол. Уолдън игра черната топка като червена и вече нямаше нужда от снукър. Той разчисти масата и открадна партията: 3-5.

Рони си осигури комфортна преднина, когато изпусна розовата топка за средния ляв джоб. Противникът му разчисти с брейк от 73 и съкрати изоставането си само на една партия.

Следващият фрейм се оказа последен, въпреки лекото предимство на Рики в началото. О'Съливан наниза сенчъри брейк от 116 точки, правейки пълно разчистване, с което той изравни 775-и стотачки на Хендри. Куриозният момент дойде при вкарването на жълтата топка, която беше блокирана от зелена. Рони я изигра със сила и успя да я вкара за жълтия джоб след невероятен флук.

На четвъртфиналите в четвъртък Ракетата ще се изправя срещу един от най-неудобните си съперници в исторически план Марко Фу, избухнал с максимален брейк от 147 точки на старта на турнира.