Шон Мърфи е новият шампион на Мастърс, побеждавайки на финала Нийл Робъртсън с 10-2 фрейма. Така Мърфи става десетият състезател в историята на снукър, печелил трите най-силни турнира, известни като "Тройната корона" - Световното първенство, UK Championship и Мастърс.

Още по темата

 

Вечерната сесия започна с близо 35-минутен тактически фрейм, в който Робъртсън поведе с двайсетина точки, но не успя да комбинира последните две червени топки с цветна.

Англичанинът се измъкна от снукър и на свой ред постави противника си в тежък снукър. Това даде възможност на Шон да разчисти до синя включително и той скри розова зад черна топка. Левичарят се пропука, заложи розовата за ъгловия джоб и малко след това Мърфи поведе със 7-2.

Британецът получи добра възможност да се настани край зеленото сукно и по великолепен начин конструира впечатляващ сенчъри брейк от 127 точки, изстрелвайки се напред с шест партии аванс.

Австралиецът започна следващия фрейм с крехка преднина, но сдаде инициативата и Мърфи записа няколко малки серии, доближавайки се само на една партия от трофея.

Шон продължи да доминира на масата и добави халф-сенчъри брейк от 60 точки, който го изстреля към неговия първи трофей на Мастърс и премията от 200 000 паунда.

Мърфи си върна за загубата от Робъртсън на финала в турнира от 2012 година, когато Машината от Мелбърн победи с 10-6.