Един от най-елегантните играчи на съвременния снукър Джо Пери сложи край на 24-годишно чакане и спечели първа ранкинг-титла в кариерата си.

Джентълмена го стори във финала на Шампионата на играчите в Бонконк, обръщайки двукратния световен шампион Марк Уилямс от 0-3 до 4-3 фрейма и спечели най-големия чек в кариерата си - за 100 000 паунда!

По пътя към финала Пери елиминира Динг Джънхуей, Антъни Макгил, Майкъл Холт и Стюърт Бингъм. Той победи всеки един от тях с по 4-1 и срещна трудности само с Макгил (победа с 4-3).

Класиралият се за първи ранкинг финал от 2011 година насам Уилямс дръпна с 3-0 след серии от 64, 57 и 103 точки, като неговият триумф в турнира изглеждаше сигурен.

Пери обаче имаше друга идея - той спечели завързаната четвърта партия, а след това добави серии от 50 и 56, за да вкара мача в решителен седми фрейм.

В него Джо вкара дълга червена топка, записа 54 точки, но сбърка удар с удължителя. Уелсецът получи шанс, но записа едва седем точки и малко по-късно беше довършен.

Припомняме, че във втория кръг на миналогодишното световно първенство по снукър Джо Пери отпадна от петкратния първенец на планетата Рони О'Съливан във втори кръг с 11-13 фрейма, след като сензационно водеше с 11-9 и сериозно изпоти Ракетата.