Ивайло Пеков ще бъде първият българин, който ще има възможност да представя страната в квалификациите за основната схема на Световното първенство по снукър.

Пловдивчанинът спечели специално организирания турнир от българската федерация по снукър, който противопостави четиримата най-добри майстори в България.

Ивайло Пеков се наложи над Христо Сираков с 10-7 фрейма във финала на турнира за спечелване на място в столицата на снукъра. Финалът се игра във формат 10 от 19 фрейма и в две сесии.

Първата сесия беше играна в неделя след полуфиналите и завърши 5-3 за Сираков. В понеделник срещата беше продължена и Пеков даде само два фрейма на противника си, приключвайки мача с 10-7 в своя полза.

В края на миналата седмица Българска снукър федерация получи покана от председателя на Световната професионална билярд и снукър асоциация Джейсън Фъргюсън в знак на признание както за перфектно проведения ранкинг турнир от световния тур за сезон 2014/2015 на родна земя, така и за силния снукър потенциал в България.

Ивайло Пеков за втори път е "замесен" в исторически момент за българския снукър и то отново във връзка със световно първенство.

Първият път беше на шампионата за аматьори в Латвия в края на 2013-та, когато на 5-ти декември - на връх рождения ден на Рони О'Съливън, Пеков направи първата българска серия от над 100 точки на официален турнир, а именно 108 в мача си след излизане от груповата фаза на турнира.

Сега, само година и половина по-късно, той ще се бори на професионалната световна сцена.

От 8-ми до 15-ти април Ивайло Пеков ще се състезава на квалификационния турнир за Световното първенство по снукър в спортен център "Пондс Фордж" в Шефийлд.