Рони О'Съливан води със 7-2 фрейма на Крейг Стедман след първата сесия в техния двубой от първи кръг на световното първенство по снукър.

Петкратният световен шампион наелектризира залата в шефийлдския театър Крусибъл още в самото начало, защото комбинира 13 червени с 13 черни топки, правейки поредица от изключително трудни удари.

Той опита да реализира и 14-тата червена топка за ъгловия джоб от средна дистанция, но пропусна и завърши със сенчъри брейк от 104 точки.

Интересното е, че малко преди това Рони попита съдията каква е премията за максимален брейк - нещо, което той стори през 2010 година преди да завърши максимума си срещу Марк Кинг.

В началото на втория фрейм О'Съливан направи халф-сенчъри брейк от 61 точки, но пропусна трудна топка за "жълтия" джоб, който го спря за максимум минути преди това.

Стедман отговори с малка серия и поставен снукър по последната червена топка, но Рони се измъкна. При три останали топки на масата Крейг игра сейфти, но после сбърка и фреймът приключи в полза на неговия противник.

По-именитият от двамата англичани поведе с 39 точки и в третата партия, но изпусна инициативата и беше наказан с брейк от 71. Така Стедман се разписа и намали изоставането си на 1-2 части.

Той можеше дори да изравни, но направи груб пропуск по черната топка при равенство в точките в следващата партия. Ракетата не пропусна възможността и възстанови разликата от два фрейма.

След кратката почивка Стедман поведе с 26 пункта, но пропусна своя фреймбол - черната топка за горния десен джоб. Рони направи пълно разчистване и отмъкна партията с 60-59 точки.

Малко по-късно Крейг отново допусна колебания и беше застигнат в точките, но много слаб сейфти удар на О'Съливан позволи на неговия опонент да спечели втори фрейм в своя актив и той го направи.

Най-интересното в този фрейм обаче беше поведението на петкратният световен шампион, който свали неудобните си обувки и се разхождаше около масата по чорапи. Той дори попита дали някой сред зрителите носи неговият номер и по-късно се появи с нов чифт обувки.

В началото на следващия фрейм Ракетата изглеждаше по-спокоен с новите обувки и конструира хубав брейк от 59 точки, но пропусна синя топка за далечния ъглов джоб. Противникът му вкара няколко топки, но остави розовата пред джоба и Рони поведе с 5-2 части.

Стедман поведе с 55 точки в осмата партия, но за четвърти път в мача пропусна черна топка от нейната оригинална позиция. Световният вицешампион първо наниза серия от 45, а после разчисти масата и отвори разлика от четири фрейма.

Ракетата започна със серия от 54 точки в последната партия за първата сесия, а после добави брейк от 75 точки, за да води със 7-2 преди доиграването, което е утре.

В същото време двукратният световен вицешампион Али Картър победи Алан Макманас с 10-5 и във втори кръг излиза срещу първенеца на света от 2010 година Нийл Робъртсън.