Четирикратният световен шампион по снукър Джон Хигинс отпадна във втори кръг на тазгодишното издание на шампионата на планетата, провеждащ се в шефийлдския театър Крусибъл. Шотландецът отстъпи на китаеца Динг Джънхуей с 9-13, след като по-рано водеше с 5-1 и 7-5 части.

Днешната трета сесия започна при аванс от 9-7 за най-добрия азиатски майстор в историята на играта. Той записа серия от 63 точки и дръпна с цели три партии.

Последва фрагментарен фрейм, в който и двамата сбъркаха лесни топки, а Хигинс не приличаше на себе си. Джънхуей се оказа по-съобразителен и разликата набъбна на четири фрейма.

Все пак Джон спря пропадането си със солиден халф-сенчъри брейк от 94 точки. Той поведе с 38 пункта след това, но оплете конците и Динг го наказа с добра серия от 89.

Опрян до стената, славният британец тръгна в атака, но отново допусна нетипична за нето грешка. Неговият противник започна серия, но пропусна розова за средния десен джоб.

Не след дълго големият шампион отново изпусна юздите. Той изигра слаб сейфти шот и остави червена топка за горния ляв джоб. Динг я реализира, но за нещастие вкара бялата топка в средния джоб! Шотландецът показа по-здрави нерви и намали на 9-12.

Джънхуей дръпна с трийсетина точки, когато сбърка, но малко след това и неговият опонент пропусна кафява топка. Поредица от грешки върна азиатеца на масата и той реализира своя мачбол, но вкара бялата топка в джоба и Хигинс получи фрейбол.

Той навакса изоставането си и всичко беше в неговите ръце, но пропусна розовата след вкарването на последната червена топка и Динг го довърши.

На четвъртфиналите Динг ще играе срещу Марко Фу или Джъд Тръмп, чийто двубой започва утре.

Ето още резултати от втори кръг:

Стюърт Бингъм - Греъм Дот 11-5

Марк Алън - Бари Хоукинс 9-6, играят в момента