Нийл Робъртсън води на Алистър Картър с 6-2 фрейма след първата сесия от техния двубой от втори кръг на световното първенство по снукъйр, което се провежда в Шефийлд.

Двукратният световен вицешампион откри резултата с халф-сенчъри брейк от 52 точки, но още в следващата партия Робъртсън отговори със серия от 60 пункта.

Първенецът на планетата за 2010 година добави серия от 58 точки, а след това обра овациите с чудесен сенчъри брейк от 129.

След кратката почивка правоспособният пилот на самолет Картър имаше прилична преднина, но Машината от Мелбърн измъкна партията чрез серия от 51, за да постигне втория си сенчъри брейк (115 точки) в мача малко след това.

Озовал се далеч назад в резултата, англичанинът отпусна ръката и минимизира щетите със солиден халф-сенчъри брейк от 99. След това се стигна до завързана тактическа партия, а Робъртсън се оказа по-находчив и има преднина от четири партии преди утрешната втора сесия.

В същото време Стюърт Бингъм довърши Греъм Дот, побеждавайки го с 13-5. Така англичанинът ще играе на четвъртфиналите с Рони О'Съливан или Матю Стивънс, които се захапват тази вечер от 21.00 часа българско време.