Стюърт Бингъм се класира за първи път в кариерата си на финала на световното първенство о снукър, побеждавайки Джъд Тръмп със 17-16 фрейма в изключително драматичен и качествен втори полуфинал на тазгодишното издание на турнира.

Още по темата

 

Четвъртата сесия в шефийлдския театър "Крусибъл" започна с тактически фрейм, който отиде в актива на Бингъм и така той се изстреля напред с 14-11 части.

Прическата реагира с два халф-сенчъри брейка от 88 и 50 точки, за да съкрати пасива си. Интересното е, че в 27-ия фрейм по-младият от двамата англичани реализира невероятна червена с подрязване за средния ляв джоб, но бялата срещна зелена и влетя в джоба.

Въпреки ин-оф фаула, Джъд устиска и се доближи само на една партия от своя противник, който елиминира на четвъртфиналите фаворита на букмейкърите Рони О'Съливан. В следващия фрейм Бингъм намери плант, реализира от дистанция и започна хубав брейк, завършил със стотачка от 106 точки.

След кратката почивка притиснатият до стената Тръмп успя да се настани край зеленото сукно и наниза халф-сенчъри брейк от 76 точки, доближавайки се отново на фрейм от противника си.

Левичарят започна силно и след това, но направи сейфти заради липсата на продължение. После той пак атакува дълга червена за горния десен джоб, но този път остави лесна позиция за Стюърт и беше наказан с нов сенчъри брейк, този път от 102 точки.

Доближил се само на фрейм от победата, Бингъм трудно скриваше ентусиазма си и допусна безумна грешка - при опит да вкара червена, той първо контактува с розовата топка. Джъд веднага започна серия и завърши със сенчъри брейк от 108 точки.

Джъд показа безстрашия и тръгна в атака, което му донесе желания резултата малко след това. Нещо повече - той записа втора поредна стотачка, този път от 129 точки, като за капак направи и пълно разчистване на масата: 16-16!

По този начин последната партия трябваше да реши кой от двамата англичани отива на финала. Бингъм поведе с трийсетина точки и избра сейфти и след дълго надлъгване реши да играе смел плант, който бе лошо построен. Той обаче направи малка, но достатъчна серия, отвори разлика от четири снукъра и Тръмп призна поражението си.

На финала Бингъм ще се изправи срещу световния шампион от 2005 година Шон Мърфи. Първата сесия започва в 16.30 часа българско време.