Стюърт Бингъм хвърли една от най-големите бомби в новата история на снукъра, побеждавайки Шон Мърфи с 18-15 фрейма във финала на тазгодишното издание на турнира, който се провежда в шефийлдския театър "Крусибъл".

Още по темата

 

Последната четвърта сесия стартира при аванс от три партии за Бингъм, но неговият противник записа няколко малки серии и съкрати пасива си.

Екзекуторът на Рони О'Съливан и Джъд Тръмп изригна със сенчъри брейк от 102 точки, но после изпитваше трудности с овладяването на кю-бола и макар да имаше предимство от 55 точки, загуби следващия фрейм.

В него първенецът на света за 2005 година записа халф-сенчъри брейк от 75 точки и осъществи сладък обрат, а после наниза серия от 64 пункта, за да намали изоставането си на 14-15 части.

След кратката почивка Мърфи имаше нужда от три малки серии, за да изравни резултата, като неговият съперник показа признаци на нервност.

При пълно равенство в резултата двамата англичани започнаха надлъгване за позиция в 31-ия фрейм, който беше един от най-интересните на целия турнир.

Мърфи взе лека преднина и започна разчистването на цветните топки, когато пропусна лесна жълта топка за нейния джоб! Именно жълтата се оказа неговият препъни-камък, защото той направи две серии от общо 9 фаула по нея и Бингъм влезе в зоната на снукърите.

Шон се нуждаеше от поне един фаул и при три останали топки на масата започна търсенето на необходимия му снукър. В този момент Стюърт помоли съдията да посети тоалетната, а след като даде своето съгласие Мърфи стори същото.

След няколко минути двамата майстори поднови надлъгването и по-успешният от двамата сънародници вкара синята без да цели това. Малко след това неговият опонент реализира розовата и поведе с 16-15.

Бинго започна с халф-сенчъри брейк от 59 точки, но пропусна червена топка за горния ляв джоб. Малко след това той получи две възможности, възползва се от втората и се доближи само на една партия от спечелването на трофея.

В следващия фрейм Бингъм получи златна възможност, въпреки щастливия флук на противника си и го довърши с халф-сенчъри брейк от 88 точки.

Така навършващият 39 години след няколко дни Стюърт Бингъм става най-възрастният състезател в новата история на снукъра, който печели първата си световна титла.

По пътя си към трофея Бингъм елиминира трима бивши световни шампион (Греъм Дот, Рони О'Съливан и Шон Мърфи), както един от горещите фаворити на букмейкърите - Джъд Тръмп.

За титлата си Бингъм получава чек на стойност 300 000 паунда, докато за Мърфи остава премия на стойност 125 000 английски лири.