Рони О'Съливан осъществи един от най-големите обрати в историята на ранкинг-финалите, побеждавайки Нийл Робъртсън в мача за титлата на снукър-турнира Уелш Оупън с 9-5. Припомняме, че в края на първата сесия Ракетата изоставаше с 2-5 части.

Вечерната сесия започна с грешка на англичанина за горния десен джоб и неговият противник постигна серия от 39 точки, завършила с пропуск по средния ляв джоб. Ракетата отговори с халф-сенчъри брейк от 57 точки, но след като разви последната червена топка, избра сейфти.

Поставен в снукър, Робъртсън заложи на суърф през два борда и нацели черната топка, но осъществи контакт при втория си опит. О'Съливан на два пъти преподряза червената, но при третия си опит накара залата да избухне в аплодисменти. 

Реализирал своя фреймбол, Рони пропусна жълтата от нейната оригинална позиция, но получи нов шанс и разчисти масата: 4-5.

Машината от Мелбърн разработи масата в десетия фрейм, но пропусна розовата за средния десен джоб. Рони вървеше в график за петдесетачка, но сгреши червена за горния ляв джоб и австралиецът навакса пасива си, но преподряза синята топка.

Петкратният световен шампион нямаше нужда от втора покана, разчисти до розова топка включително и изравни резултата за първи път, за да осъществи пълен обрат в следващата партия, в която наниза 67 безответни точки!

Повел с 6-5 фрейма, Ракетата пропусна розова за средния джоб, за който същата грешка малко преди това допусна и неговият опонент. Не след дълго блондинът заложи червена за горния десен джоб и британецът го наказа със серия от 70, за да дръпне с два фрейма в резултата.

Кратката почивка не промени баланса край зеленото сукно - англичанинът постигна серия от 61 точки, но пропусна своя фреймбол - червена топка от средна дистанция за горния десен джоб. Неуспешен опит за дабъл на Нийл остави лесна маса и О'Съливан поведе с 8-5.

Ракетата получи нова възможност в следващата партия и завърши финалния мач в стил - с великолепен сенчъри брейк от 141 точки!

Така Рони О'Съливан печели втора титла през 2016 година, след като триумфира на Мастърс през януари. За триумфа си в Уелс той прибира 60 000 паунда, а за Робъртсън остават 30 000 паунда. 

Това е 28-и ранкинг трофей за Ракетата, с което той се изравнява с Джон Хигинс и Стив Дейвис на второто място във вечната ранглиста. 

О'Съливан и Хигинс са рекордьори с по четири трофея на Уелш Оупън.