Марк Селби е вторият финалист на световното първенство по снукър, побеждавайки Марко Фу със 17-15 в изключително класен сблъсък в шефийлдския театър „Крусибъл”.

Четвъртата сесия започна при равенство 12-12, а Веселяка от Лестър спечели първата партия за вечерта, за да бъде изравнен отново след брейк от 83 на майстора от Хонконг.

Любопитното е, че тенденцията продължи – Селби повеждаше с един фрейм, но неговият корав противник постоянно го изравняваше. Марк наниза серия от 63, на която Фу отговори със стотачка от точно 100 пункта.

После сенчъри брейк от 101 точки на англичанина беше неутрализиран в следващата партия от два халф-сенчъри брейк на Фу (50 и 73 точки).

Селби дръпна с 16-15, надвивайки своя противник в още един фрагментарен фрейм, в който имаше нужда от няколко визити край зеленото сукно.

Световният шампион за 2014 година допусна позиционна грешка в началото на следващата партия и остави откриваща червена за Марко, който сдаде реда си по-късно.

При пет останали червени топки  на масата, азиатецът имаше крехка преднина от само три точки, влизайки в нова размяна на класни сейфти удари с противника си.

Селби взе превес след поставен класен снукър и при 61-53 точки, при само четири топки на масата, той постави нов снукър, от който взе пет точки. Последваха още два фаула, но при четвъртия си опит Марко се измъкна и осъществи контакт с кафявата топка.

Фу се озова в нов снукър, фаулира синята топка и математически загуби мача. Малко след това Марк получи кафявата и я реализира, за да подпечата победата си с вкарването на синята.

В третия си финал на световни първенства Селби ще срещне Динг Джънхуей, който ще играе за първи път в кариерата си в мача за най-големия трофей в снукъра.

В директните сблъсъци Селби води на Динг с 11:10 победи, но китаецът спечели единственият им мач на световно първенство. Това се случи на четвъртфиналите през 2011 година, когато Марк отстъпи с 10-13.

Финалът се играе във формат 18 от 35 фрейма. В неделя ще се състоят първите две сесии, а в понеделник – третата и четвъртата сесия. За първи път в историята световният шампион ще прибере 330 000 паунда, а финалистът ще се утешава с чек за 137 500 паунда.