Големият Рони О'Съливан накара феновете си да треперят, но все пак обърна Марко Фу от 4-5 до 6-5, за да се класира на финала на втория по сила турнир в снукър календара UK Championship. 

Фрагментарният първи фрейм отиде в актива на Ракетата, но майсторът от Хонконг изравни след халф-сенчъри брейк от 80 точки. Това мобилизира англичанина и той се оттегли на почивка с преднина от 3-1 след серии от 76 и 54 точки, макар да се измъчи доста в четвъртата партия.

Двамата противници излязоха в отлично настроение за втората сесия и дори се шегуваха един с друг. Фу пусна първа кръв със сенчъри брейк от 100 точки и загатна, че може да постигне нещо повече от почетно поражение.

Петкратният световен първенец си върна аванса от две партии след халф-сенчъри брейк от 58 точки, но след това започна да прави досадни грешки. Азиатецът на два пъти наказваше пропуските на своя именит опонент и изравни за 4-4 части след брейкове от 85 и 59 пункта.

В ключовия девети фрейм Рони отново изпусна юздите и при преднина от 60-30 точки двамата майстори се впуснаха в размяна на сейфти удари, при две останали червени топки на масата. Фу вкара сензационна дълга червена за ъгловия джоб, направи пълно разчистване и след реализирането на заключителната черна топка обърна до 5-4 в своя полза!

Брейк от 46 помогна на О'Съливан да дръпне с 24 точки в следващата партия, при три останали червени топки на масата. Рони беше поставен в много тежък снукър и се измъкна, но заложи последната червена за ъгловия джоб. Марко я вкара, но при разчистването на цветните пропусна зелената с механичен мост! Британецът разчисти до розова включително и се докопа до решителен фрейм.

В заключителната партия Фу допусна много груба грешка, остави червена за "зеления джоб" и неговият противник се настани край зеленото сукна, завършвайки мача със сенчъри брейк от 130 точки.

Във финала днес Рони О'Съливан излиза срещу един от големите си противници в кариерата - Марк Селби. Първата сесия започва в 15.00 часа българско време. Играе се във формат 10 от 19 фрейма. Победителят взима 170 000 паунда.

Ракетата излиза в търсенето на рекорден шести трофей в надпреварата, докато Веселяка от Лестър преследва втората си купа в Йорк.