Китаецът Динг Джънхуей се класира за ¼-финалите на световното първенство по снукър, побеждавайки сънародника си Лян Уенбо с 13-12 фрейма в най-драматичния мач на турнира до момента.

Доиграването в шефийлдския театър "Крусибъл" започна при аванс от 9-7 за световния вицешампион, но Лян влезе в серия от три поредни партии след стабилни серии от 58, 98 и 61 точки.

Уенбо запази аванса си, след като двамата азиатци си размениха по два фрейма в следващите четири партии, но Джънхуей не се смути и вкара мача в пълен формат след страхотен сенчъри брейк от 132 точки.

В решителния 25-и фрейм по-успешният от двамата китайци показа по-здрави нерви и се изстреля към четвъртфиналите след серия от 70 точки. Така за място на полуфиналите Динг ще спори с Рони О’Съливан, който по-рано днес елиминира Шон Мърфи с 13-7.

Двубоят им започва във вторник, от 12.00 часа българско време. В досегашните 16 мача между тях Ракетата има 10 успеха, срещу три за Динг и три равенства.

Последният им мач беше изигран през 2014 година, а последната победа на Динг е от 2011 година. На световно първенство двамата са се изправяли един срещу друг само веднъж – през 2007 гдина, когато Рони печели с 10-2.