Джон Хигинс се класира за ¼-финалите на световното първенство по снукър, което се провежда в шефийлдския театър „Крусибъл”.

Четирикратният първенец на планетата довърши Марк Алън в доиграването и го елиминира с 13-9 фрейма, макар да изоставаше с 2-5 в края на първата сесия.

Шотландецът водеше с 9-7 преди старта на третата сесия и Алън намали след халф-сенчъри брейк от 76 точки. Северноирландецът беше близо до изравняване след серия от 58, но Хигинс открадна партията по черната с брейк от 63.

Интересното е, че случилото се беше повторение на 14-ия фрейм, в който Алън записа солиден халф-сенчъри брейк от 70 точки, но Джон измъкна фрейма по черната топка, конструирайки серия от 72.

Пистолета имаше сили да сведе пасива си до 9-11, но в следващите две части не реализира нито една топка и славният шотландец си заслужи място на четвъртфиналите, където ще играе с палача на световния шампион за 2015 година Стюърт Бингъм - Кайрън Уилсън.

След края на първата сесия световният шампион Марк Селби води на китаеца Шао Гудон с 6-2 фрейма в техния 1/8-финален двубой. Втората сесия на техния мач е в неделя от 16.30 часа българско време.