Марко Фу продължава да затвърждава статута си на майстор на обратите, след като измъкна равенство 8-8 след края на втората сесия срещу Нийл Робъртсън. Техният 1/8-финален двубой на световното първенство по снукър в шефийлдския театър „Крусибъл” започна шеметно за Машината от Мелбърн и блондинът дръпна с 4-1 части.

Това обаче не смути първата щека на Хонконг и азиатецът изравни резултата, започвайки втората част от срещата на чисто. Тази вечер Фу на два пъти изравняваше и в един момент дори поведе със 7-6. Световният шампион за 2010 година отново обърна, но Марко стопи аванса му, като спечели осмата си партия в сблъсъка.

Като цяло мачът е един от най-качествените в тазгодишното издание на турнира. Фу се отличи с два сенчъри брейка и четири серии от над 50 точки, докато австралиецът записа една стотачка и пет халф-сенчъри брейка.

Куриозното е, че в досегашните 19 мача между двамата имаме пълен паритет – по 9 победи и едно равенство. Това е първата им среща на световно първенство. Последният двубой между двамата беше спечелен от Фу, но преди това Робъртсън имаше четири поредни победи, най-важната от които дойде с 6-0 на Мастърс миналата година.

Припомняме, че Марко Фу оцеля в първи кръг срещу Лука Бресел, след като изоставаше с 1-7 и 8-9, но все пак изкова крайното 10-9 в своя полза.

В друг мач от втори кръг световният вицешампион за 2013 година Бари Хоукинс води с 10-6 на световния шампион за 2006 година Греъм Дот.