Джон Хигинс очаквано се класира за финала на световното първенство по снукър, побеждавайки Бари Хоукинс със 17-8 фрейма в шефийлдския театър "Крусибъл".

Днешното протоколно доиграване започна при двойна разлика във фреймовете 16-8 и Ястреба получи добра възможност, нанизвайки 12 пункта. Той обаче сдаде инициативата и видя как 4-кратният световен шампион набързо приключва мача със сенчъри брейк от 120 точки.

Това беше шести сенчъри брейк за славния шотландец на тазгодишното световно първенство, като той вече има 50 победи в "Крусибъл". На финала Хигинс ще играе със световния шампион и световен №1 Марк Селби, който преследва своята трета корона на планетата.

Интересното е, че срещата им за най-ценния трофей в кралската билярдна игра ще бъде точно 10 години след сблъсъка им на финала тук. Тогава Хигинс спечели с 18-13. Двамата имат още три мача на световни първенства. През 2005 година шотландецът печели в първи кръг с 10-5, но още на следващата година Марк си връща на същата фаза с 10-4.

През 2009 година идва четвъртият им мач на световно, като този път Хигинс печели на 1/4-финалите в трилър с 13-12, макар да губеше с 11-12. В общата статистика обаче Селби води с 13-9 победи.

Утрешният финал започва в 16.00 часа българско време, а втората сесия ще стартира пет часа по-късно. Втората част от мача за титлата ще се проведе в понеделник със същите начални часове.