Марк Селби победи Динг Джънхуей със 17-15 фрейма в полуфинално украшение на световното първенство по снукър, което се провежда в шефийлдския театър "Крусибъл".

В повторение на миналогодишния финал двамата снукър-майстори изиграха прекрасен двубой, който беше подновен днес при пълен паритет от 12-12 фрейма.

Веселяка от Лестър нанесе първи удари с халф-сенчъри брейкове от 74 и 96 точки, но китаецът отвърна с много добра серия от 52. 

Световният шампион обаче взе следващите две тактически части, които се оказаха сходни като развитие и резултат. Така Селби дръпна с 16-13 фрейма и се оказа само на една партия от победата.

Динг обаче не се предаде и първо отговори с добра защита, надигравайки Марк в неговата област - дефанзивната игра, а после конструира серия от 73 точки, с която се доближи плътно зад своя опонент.

Първата щека на Азия получи златна възможност в 32-ата партия, но още в самото начало пропусна елементарна синя топка за средния джоб и даде готова маса на световния първенец. Селби не сбърка довърши противника си със серия от 72 точки.

Така на финала утре Марк почти сигурно ще срещне Джон Хигинс, който води с 16-8 на Бари Хоукинс преди тазвечершното доиграване. Любопитното е, че световният №1 Селби има да си връща на 4-кратния световен шампион от Шотландия за загубата си на финала в Шефийлд през 2007 година с 13-18 фрейма.